11,5 милиона лева неплатени данъци натрупаха 36 фирми

36 русенски фирми са добавени тази година към списъка длъжници на Националната агенция по приходите, които имат големи задължения, но нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, и не са се явили след поканата на приходната администрация за уреждане на дълговете. Натрупаните от тях задължения възлизат на 11,5 млн. лева, които най-вероятно няма да бъдат платени никога и след като се влачат в регистрите с години, накрая ще бъдат отписани.

Някои от закъсалите фирми вероятно са тежко ударени от кризата, последвала пандемията с Ковид-19. Към тях можем да причислим машиностроителната компания „Спарки“, която от години се движи на ръба и вече е натрупала задължения към НАП в размер на 250 хил. лева. Има и дружества без дейност, но със запорирани активи, от които собствениците биха били доволни да се отърват - като „Проект Русе“ на братя Бобокови.
В други случаи обаче определено може да се мисли, че се касае по-скоро за измамни схеми за източване на ДДС. Както „Утро“ преди време писа, осем от десетте най-големи длъжници на НАП от Русе са регистрирани тук фирми на румънски граждани. През февруари към списъка се добави „Диги Електроника“ с неплатени 5,47 млн. лева. Но тя не е последната. На 1 юли в списъка е влязла „Линет Трансфер Ком“ с несъбираем дълг от 425 хил. лева. Тя е регистрирана през 2018 г. в Русе от Щефан-Пуиу Мартинеску. През септември НАП започва да си търси и 107 хил. лева от „Уе Креатив Прод“ на Елена Раду и Кътълин-Габриел Раду. Креативната (ако съдим по името й) фирма е успяла с 3 лева уставен капитал да реализира оборот от почти 1 млн. лева, но след това явно е забравила да си плати дължимите данъци.
Несъбраните 11,5 млн. лева представляват около 3% от данъците, които НАП-Русе събира за държавния бюджет, така че това не е сума за пренебрегване. С тези пари можеше да плащаме по 3000 месечно на 300 лекари, медицински сестри и санитари в продължение на цяла година, така че вероятно нямаше да има недостиг на персонал в Ковид отделенията. Горе-долу толкова са отпуснатите досега пари в помощ на малки русенски фирми, чиито обори са намалели с над 30% заради пандемията.