Русе отваря дарителска сметка за купуване на апарат за реконвалесцентна плазма

Община Русе отваря дарителска сметка за купуване на апарат за извличане на реконвалесцентна плазма, заяви кметът Пенчо Милков след емоционален призив на д-р Теодора Константинова от Демократична България по време на вчерашното заседание на Общинския съвет.
„Загубихме толкова животи - приятели, роднини, близки и непознати! Животът на всеки един от тях е малък космос. Болка, мъка! Непрежалими!“, обърна се към колегите си д-р Константинова и предложи да се стартира акция за събиране на средства за закупуване на нужната медицинска апаратура.
„Крайно време е да поставим началото на закупуването на апарат за извличане на кръвна плазма и да спрем да разчитаме на други градове като Варна или Плевен в пандемията“, допълни д-р Константинова.
„Апаратурата струва от 30 до 50 000 лева, които вярвам, че можем да съберем сами в рамките дори на седмица, ако популяризираме инициативата“, отзова се кметът.
Апаратът за извличане на реконвалесцентна плазма от кръвта на преболедували коронавируса хора може да помогне на мнозина, а наличието му е особено важно в момент, в който русенските лечебни заведения усещат все по-остър недостиг на болнични легла и медицински персонал.
Апелът е всеки човек да се присъедини към инициативата и да помогне с каквото може в името на това да опазим здравето на себе си и околните.