Срокът за доставка на новите електробуси съкратен наполовина

Първите нови електробуси се очаква да тръгнат по русенските улици през пролетта на следващата година, съобщи кметът Пенчо Милков на вчерашната общинска сесия. Очакванията са те да пристигнат по-рано от предвиденото, тъй като има споразумение срокът за доставката им да се намали наполовина.
Групата на ГЕРБ постави под въпрос темпото на цялостното развитието на транспорта в града и Наталия Кръстева посочи като пример неработещите месеци наред електронни табла по спирките и старите автобуси.
„Сключването на договора е половината битка, избирането на доставчик и реалното доставяне е останалата част. Ние продължаваме да обсъждаме с директора на предприятието /“Общински автотранспорт Русе“ (ОАТР) - б.р./ закупуването на още автобуси, да, втора употреба, но с високо качество и по-малка вреда“, каза кметът Пенчо Милков в защита. 
Междувременно ОАТР обяви, че ще инвестира над 600 хил. лева, за да подготви електропреносната мрежа за новите електробуси и тролейбуси. Обявена е обществена поръчка по две обособени позиции за доставка на трансформатори и кабелни трасета до зарядните станции, а втората - за ремонт и реконструкция на контактната мрежа от кръстовището до Симовата мелница до Централна гара, както и на обръщалото пред Централна гара.
Прогнозната стойност на цялата поръчка е 641 304,30 лева с ДДС, а оферти се приемат до 6 януари. Категорично условие е времето за завършване по всяка обособена позиция да не надхвърля 220 дни, което означава, че работата трябва да приключи до следващата есен.
Доставката на 20 нови електробуса и тролейбуси се извършва по мегапроект за 46 772 166,30 лв., финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ с първоначален срок на доставка 560 дни, който по информация на кмета е значително намален.