Над 36 000 души лекувани и спасени в „Медика Кор“ за 13 години

Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“ навърши 13 години от създаването си навръх Никулден. За този период инвазивните хирурзи са приели 36 880 пациенти с различни сърдечни заболявания, като 5730 от тях са били с остър миокарден инфаркт. Дори в условията на извънредно положение опитните кардиолози в лечебното заведение продължават да осигуряват инвазивна кардиологична помощ за пациенти не само от Русе, а от цяла Североизточна и Централна Северна България, каза пред „Утро“ собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов.
През годините русенската кардиологична болница се утвърди и като един от най-големите центрове в страната за инвазивна диагностика и лечение. В „Медика Кор“ работят редица изявени специалисти, които непрекъснато привличат свои млади колеги. В момента лекарският екип се състои от 24 кардиолози, от които 14 на възраст 25-35 години, като пет от тях са специализанти. Болницата е предпочитана от младите лекари, тъй като осигурява добри условия за работа, специализация и обучения, а съчетанието от опита на утвърдените специалисти с енергията и амбициозността на младите им колеги осигурява още по-добро лечение на пациентите, уточни доц.Панайотов. Той обясни още, че екипът в „Медика Кор“ непрестанно въвежда нови технологии и методи за диагностика и лечение. Така миналата година беше създаден Център по кардиостимулация, в който пациентите с нарушения в сърдечния ритъм и структурни увреждания на сърцето получават помощ в Русе, без да се налага да пътуват до други областни центрове. За 12 месеца в центъра са имплантирани над 340 пейсмейкъра, включващи всички видове устройства - антибрадикардни, с ресинхронизираща функция и кардиовертер дефибрилатори. Това поставя русенската болница на едно от челните места по брой имплантации на електрокардиостимулатори и една от малкото болници, в които се имплантират сложни устройства.  
Кардиологичната болница продължава да развива и системата за ранно диагностициране на остър миокарден инфаркт чрез оборудвани реанимобили с мобилни ЕКГ апарати и необходими медикаменти за стартиране на лечението още при пристигане на спешния екип при пациента. Това е много важно за тяхното спасение, защото за получилите инфаркт ранните мерки са от изключителна важност.