Богата виртуална програма за Европейската нощ на учените

Богата със събития ще е тазгодишната Европейска нощ на учените, която ще се състои от 27 до 29 ноември и в по-голямата си част ще бъде виртуална заради противопандемичните ограничения.
Русенският университет, който от 2006 г. организира събитието, е подготвил интересна и наситена програма, която ще започне на 27 ноември от 10 ч. Тогава в централното фоайе на висшето училище ректорът проф.Христо Белоев ще открие изложба „75 години наука в Русенския университет“ и ще връчи наградите на призьорите в състезанието „Науката преобразява живота“. След това ще започне виртуалната дискусия „Науката - все по-близо до живота и обществото“, в която ще участват проф.Николай Витанов от Института по механика към БАН и проф.Иванка Мавродиева от Софийския университет. „Учен за един ден“ се казва инициативата, която виртуално ще поведе ученици от средните училища по стъпките на успешната научна кариера. Следобед ще бъдат излъчени 3 научно-популярни филма: „Космос“ с Карл Сейгън, „Последни тайни от платото Наска“ и „Планета на бедствия“ на National Geographic. Академията на скритите таланти „Учени на виртуалната сцена“ ще покаже познати лица от университета с непознатите им таланти.
На следващия ден, 28 ноември, Нощта на учените ще се пренесе на площада пред Съдебната палата, където професионални клубове от университета ще демонстрират свои постижения.
Програма за Европейската нощ на учените са подготвили и от Русенска търговско-индустриална камара съвместно с Историческия музей и регионална библиотека „Любен Каравелов“. Ще бъдат представени учени, работещи в сферата на IT и комуникационните технологии, археологията, историята, биологията, химията, ботаниката, антропологията, социалните науки и други. Ще бъде проследен пътят на хартията от засаждането на дърво до изложбената зала. Други интересни теми са какво ни казват монетите и дали могат да се сканират, какви тайни крият бабините рецепти, какво е изкуствен интелект, холограми и други. Всичко това ще бъде достъпно на фейсбук страницата и YouTube канала на камарата.