Социалните мрежи се присмяха жлъчно на забраната да се пие вечер по пейките

Решението на общинските съветници да подкрепят забрана на употреба на алкохолни напитки на открити обществени места като улици, паркове и площади беше посрещнато бурно из социалните мрежи. Предложението е на Деян Недев /СДС/ и бе допълнено от Асен Даскалов /ВМРО/, който конкретизира часовете - за зимата от 22 вечерта до 7 сутринта и лятото от 23 вечерта до 6 сутринта употребата на алкохол навън ще бъде наказуема с глоби от 50 до 500 лева.
Авторът на идеята Деян Недев се аргументира с множество сигнали до него, че вечерните купони на открито на детски площадки, в беседки и на пейки пред блоковете смущават спокойствието и пречат на хората да спят.
Из социалните мрежи решението беше посрещнато противоречиво. Преобладават жлъчната ирония и сарказмът срещу „сухия режим“, но има и други гласове. 
„Да се напиваш на улицата е израз на простащина, все пак минават хора и гледат някой се напил и пикае в храстите до паметника или на някой стълб“, гласи един от коментарите.
Русе не е новатор в тази забрана. Пиенето на пейките на улиците беше забранено преди години в Ценово, където глобата е 100 лева, ограничения паркове и градинки да се превръщат в импровизирани бирарии са наложени във Варна, Шумен и други градове. Те обаче са по-скоро в рубриката „Любопитни факти“, отколкото реално приложени в практиката. Досега не е известно някой да е санкциониран за пиене на открито, както, впрочем, не е известно някой да е платил прословутите 60 стотинки дневна такса, с която Община Русе обложи уличните музиканти преди 5.5 години.
Истински строги ограничения за алкохол на открито има в САЩ и неслучайно в американските фирми дори и най-пропадналите клошари и алкохолици надигат бутилката, скрита в книжна кесия.
Около забраната остават доста неизяснени въпроси и Деян Недев обяви, че ще обясни допълнително мотивите за това предложение на предстояща среща с медиите.