Д-р Биляна Цветанова: Преливането на кръвна плазма не е панацея

Д-р Биляна Цветанова е завършила медицина в Медицински университет - Пловдив. След дипломирането си започва работа в Спешно приемно отделение на УМБАЛ “Канев”, където остава 10 години. След това работи една година в Отделението по хемодиализа на същата болница. От 2010 г. е началник на Отделението по трансфузионна хематология.

- Д-р Цветанова, в последно време във връзка с втората вълна от коронавирус у нас все по-често се говори за успешното лечение на Ковид-19 с рековалесцентна плазма. Какво представлява тази плазма?
- Това е плазма, в която има антитела от преболедували Ковид-19. Именно това я отличава от обикновената кръвна плазма, която представлява  жълтеникава течност, в която плуват всички кръвни клетки и компоненти -  плазмени белтъци, фактори на съсирването, имуноглобулини, хормони. Плазмата е 55% от обема на кръвта, 90% от нея е вода. Останалите 8-10% са неорганични и органични вещества като белтъци, въглехидрати, мазнини, ензими и др.
- Как действа тази плазма, когато бъде влята в организма на болен от Ковид-19?
- Както казах,
антителата в рековалесцентната плазма са от човек, който се е излекувал от Ковид-19
и организмът му ги е произвел специално срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент. Те се свързват с вируса и го елиминират от организма.
- Кога се назначава такова лечение на болен от коронавирус?
- Показани за преливане на рековалесцентна плазма са пациенти с Ковид до третия ден от влошаването или постъпването им в интензивно отделение.
Вливането може да доведе до подобряване на състоянието на болния още в първите 24 часа
- При какви други здравословни проблеми се използва кръвна плазма за лечение?
- Обикновената плазма се използва при масивна кръвозагуба, изгаряния, при пациенти с дефицит на фактори на съсирването, чернодробна недостатъчност.
- Как реагира организмът, когато в него постъпи кръвна плазма? Имам спомен, че не беше приятно изживяване.
- Независимо от широката обществена нагласа за панацея, плазмопреливането не е подходящо за всички пациенти в тежко състояние. При непоносимост към плазмени белтъци, дефицит на имуноглобулин А, висок титър вируснеутрализиращи антитела у пациента
може да се стигне до влошаване на състоянието и дори до летален изход
- Какви други усложнения могат да се получат при преливане на кръвна плазма?
- Преливането на хиперимунна плазма всъщност е преливане на биологичен материал, кръвна съставка, с всички последствия и възможни реакции. Например страничните реакции при лечение с плазма могат да бъдат алергични, до анафилактичен шок, обемно претоварване с белодробен оток, пренасяне на трансмисивни инфекции.
Разбира се, при много пациенти с Ковид-19 вече е налице положителен, дори чудодеен ефект. При всички случаи
преливането на плазма се назначава по определени показания от лекуващия лекар
- Каква е технологията за извличане на плазма от кръвта и това носи ли някакъв риск за донора?
- Плазмата се получава от разделянето на цялата кръв на еритроцитен концентрат и кръвна плазма. При добиването на хиперимунна плазма се използва афереза. Преди същинската процедура се взема малко кръв, за да се направят кръвни изследвания и за да се отхвърли наличието на трансмисивни инфекции. След това следва същинската процедура, при която кръвта на донора минава през апарат, в който се отделят клетъчните елементи на кръвта като еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Те се връщат на донора, защото се възстановяват бавно. Точно затова
няма никаква опасност за донора, дори е по-щадящо, отколкото даряването на кръв
Процедурата трае от 40 минути до час и половина. Отделят се от 200 до 600 милилитра плазма.
- В социалните мрежи е пълно с призиви за даряване на рековалесцентна плазма. Но всеки ли може да стане донор и има ли изисквания и противопоказания?
- Противопоказанията за даряване на кръв важат и за даряването на кръвна плазма. Донорите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, над 50 кг, да не са боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, да нямат придружаващи заболявания и в момента да се чувстват здрави. За даряването на рековалесцентна плазма се изисква да са имали положителен PСR тест преди 40 дни или епикриза от Ковид отделение. Титърът на антителата трябва да е достатъчно висок, за да стане човекът донор на рековалесцентна плазма. По протокол плазма може да се дарява няколко пъти през 7-10 дни.
- В Русе може ли да се дарява кръвна плазма, или само в София?
- Към този момент
реконвалесцентна плазма може да се дарява в Националния център по трансфузионна хематология
в София, във Военно-медицинска академия-София, но само за преболедували вируса там, и в Райония център по трансфузионна хематология във Варна.
- От сдружението за лечение на Ковид-19 в отворено писмо до министър-председателя и министъра на здравеопазването призоваха във всички областни градове в отделението по трансфузионна хематология да бъде отворен Ковид-плазма пункт за даряване на кръвна плазма, като централно се осигурят средства за закупуване на апаратура втора употреба. Как гледате на това предложение?
- В момента нормативната база не позволява извършването на аферезни процедури в Отделението по трансфузионна хематология. Ако все пак бъде разрешено, остава въпросът кой ще поеме оборудването на отделно помещение с апаратура и консумативи към нея. Ако всичко това е изпълнено, ние ще преминем обучение за работа с аферезен апарати и ще стартираме добиването на кръвна плазма.