Нова инсталация за 23 милиона лева ще произвежда биогаз от отпадъци

Община Русе стартира отново процедурата по изграждане на анаеробна инсталация за разграждане на битови отпадъци, от които да се получава биогаз с последващото му оползотворяване за производство на електрическа и топлинна енергия. Обявена е обществена поръчка за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи. Прогнозната стойност на проекта е над 23 млн. лева, които ще бъдат осигурени с финансиране по ОП „Околна среда“.
Инсталацията трябва да преработва 17 845 тона отпадъци годишно. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци. 
До 60 дни участниците трябва да предложат инвестиционен проект, а изграждането на инсталацията трябва да завърши до 840 дни, т.е. за две години 4 месеца.
Анаеробната инсталация ще се изгради по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци. Предвижда се тя да преработва и боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. Първи опит за стартиране на проекта бе направен в края на миналата година, но в началото на тази бе прекратен заради неясната методика за оценяване на офертите. 
До момента подобна централа е изградена само в столицата, но такива проекти готвят още в Благоевград и Бургас.