Фирма за опаковки за втори път засечена да оцветява Лома в синьо

Уважавана в своя бранш фирма за производство на опаковки с над 20-годишна история за втори път тази година е засечена да нарушава екологичното законодателство. И в двата случая ефектът е един - пускане на отровно сини води в Русенски Лом, последвано от множество основателни сигнали на граждани и тревоги какво се случва с течащата на практика в чертите на Русе река.
„Акт за установяване на административно нарушение на Закона за опазване на околната среда е съставен на „Унипак-В“ ЕООД-Русе. Нарушението е констатирано при извънредна проверка в края на октомври по сигнал за изтичане на оцветени в тъмносиньо води от колектор „Трети март“, заустващ в река Русенски Лом“, съобщи вчера Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/.
„Утро“ бе сред медиите, които алармираха за инцидента в края на миналия месец. Той дойде по-малко от две седмици след друго такова изливане на цветни води в Лома, за което прокуратурата разпореди проверка. Резултатите от нея се очакват до края на седмицата.
В проверката на РИОСВ са участвали и представители на ВиК-Русе, които са взели проби от отпадъчни води от точка на заустване, за да се прецени има ли отклонения от нормите, заложени в договора. Така е установено, че фирмата е изпуснала непречистени цветни води в градски колектор, с което не е спазено задължително предписание на екоинспекцията, дадено при предходна проверка. 
„Тъй като наличното пречиствателно съоръжение не предполага достатъчно пречистване и обезцветяване на водите, дружеството „Унипак-В“ ЕООД е предприело затапване на изходящата канализационна връзка. Фактът, че в ревизионната шахта е установен отток на оцветени води, доказва, че в канализацията са изпуснати непречистени води“, посочват от екоинспекцията. 
За това нарушение Законът за опазване на околната среда предвижда от 2000 до 20 000 лева глоба. На фирмата е дадено предписание за незабавно преустановяване на изпускането на непречиствени производствени отпадъчни води в градската канализация.
За същото нарушение на същата фирма РИОСВ съобщи на 5 март тази година. Тогава фирмата отново бе глобена, но размерът на санкцията не бе оповестен. Известно е само, че за първо нарушение той е от 1000 до 5000 лева.