Намаленото ДДС за доставките на храна ще струва на бюджета 15 млн. лв.

Политическото решение, което взе ГЕРБ за намаляване на ДДС за доставките на храна по домовете, ще свие приходите от този вид косвен данък с 15 млн. лв. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента след среща с браншовите организации.

В момента се разглежда законът за ДДС в парламента и между първо и второ четене ще предложим поправка, с която да се намали на 9% ставката за храната, която се доставя по домовете. Вероятно в зала текстовете ще влязат за гласуване още следващата седмица", каза още Дариткова.

Очаква се по-ниският данък добавена стойност за храната за вкъщи да е в сила до края на 2021 г., докогато действа и намалението за заведенията и ресторантите.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов публикува видео във Facebook, в което казва, че е „разпоредил yтpe нa мoитe дeпyтaти дa paзглeдaт възмoжнocттa ДДC нa pecтopaнтитe зa xpaнитe, ĸoитo paзнacят пo ĸъщитe, дa cтaнe cъщo 9%, ĸaĸтo e пo caмитe pecтopaнти“.

Припомняме, че от лятото на 2020 г. ДДС върху храната, виното и бирата, които се сервират в заведенията, също бе намалена от 20 на 9%. И това се случи отново след разпореждане на министър-председателя.

Срещу намалението на ДДС за заведенията остро се противопоставиха бившият финансови министър Владислав Горанов и председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. И този път Стоянова не е твърдо „за“ намаляването на данъчната ставка.

Продължавам да считам, че диференцирането на ставки не е добро решение за държава като България. И не случайно и миналото намаление за заведенията беше гласувано със срок. В една такава противоепидемична обстановка е много по-важно хората вместо да ходят в ресторантите, да получават храната си вкъщи", каза председателят на бюджетната комисия.

Тя твърдо обяви, че за други браншове не се предвиждат диференцирани ставки по ДДС.