СЗО предупреди за „пандемична умора“ сред хората

Генералният директор на Световната здравна организация предупреди за наличието на „пандемична умора“ сред хората на фона на нарастващия брой новозаразени с COVID-19 и запълването на капацитета на болничните легла в държавите по света.

„Много страни в северното полукълбо наблюдават притеснителен ръст на случаите и хоспитализацията“, заяви Тедрос Гебрейесус пред репортери в Женева, цитиран от ДПА. „Отделенията за интензивно лечение изпълват капацитета си на някои места, особено в Европа и Северна Америка“, добави още той.

Над 40 млн. души по света са дали положителна проба за новия коронавирус от началото на пандемията досега, като 1 млн. от тях са изгубили битката с болестта.

Гебрейесус коментира, че проявява разбиране към „пандемичната умора“, която хората изпитват в резултат на мерките, наложени от правителствата. „Работа от вкъщи, деца, обучавани дистанционно, невъзможност за празнуване на важни събития с приятелите и семейството или отсъствие от отдаването на почит към паметта на близките – това е трудно и умората е реална“, каза той и призова лидерите да не политизират болестта, както и да балансират между прекъсването на нормалния живот и поминъка с необходимостта от защита на здравните работници и здравните системи.