Д-р Иво Белколев: Клапните заболявания на сърцето са характерни за зимния период

Д-р Иво Белколев е завършил медицина в Медицински университет-Варна през 1998 година. Веднага след това започва работа в болницата в Търговище в отделение за рехабилитация след инсулти и инфаркти. Тогава в него се заражда идеята да работи като лекар вътрешни болести и кардиология. През 2008 взема специалност вътрешни болести. След нова специализация през 2016 година д-р Белколев придобива специалност кардиология, а година по-късно се специализира и по инвазивна кардиология. От 2018 година хирургът работи в кардиологията в УМБАЛ “Канев”.

- Д-р Белколев, преди време с операция, която беше извършена за първи път в Русе, спасихте живота на 48-годишна пациентка от Стамболово, която беше приета в кардиологията на болница “Канев” с масивна белодробна тромбоемболия. Какво представлява това заболяване?
- Това е тромб, който се образува във вените на краката на пациента и при откъсване може да стигне до сърцето, да запуши съдовете на белия дроб, от което последиците могат да бъдат фатални.
- Обяснете по-подробно този случай, моля.
- Заболяването при тази пациентка протече в два етапа. Първо тя е припаднала вкъщи и е транспортирана до болница “Канев”. Ние направихме хепарин, фибринолиза, стопихме тромбите и тя се почувства много добре за няколко дни. Пациентката обаче е образувала нов тромб, който отново е тръгнал към сърцето и отново предизвика влошаване на състоянието. Тогава се наложи да се постави
КВ филтър, който наподобява чадърче, което стопира тромбите да влязат в сърцето и белия дроб
- Това ли беше уникалното в тази опирация?
- Не толкова, колкото самата организация по доставката на филтъра от София и фактът, че тя се прави за първи път в Русе.
- Каква беше организацията?
- Мога да кажа, че тя беше доста сериозна, защото първо трябваше да намерим този КВ филтър, а после и специалист, който да постави този имплант на пациентката. Проведохме разговори със съдовия хирург д-р Стоян Генадиев и с анестезиолога д-р Вадим Петров. После се консултирахме със специалисти в София и за 24 часа КВ филтърът пристигна в Русе. Веднага след това аз, д-р Генадиев и д-р Петров поставихме чисто нов, съвременен имплант на пациентката и така избегнахме белодробен инфаркт.
- В Световния ден на сърцето вие бяхте кардиологът, който извърши безплатни профилактични прегледи. Колко пациенти успяхте да прегледате?
- 36. Измежду първите 21 имаше трима рискови пациенти, които веднага насочих за хоспитализация в кардиологията на болницата. След това обаче сред другите 14 се появиха още двама с опасност за живота, които също изпратих в отделението.
- Какви бяха най-големите стойности на кръвното налягане, които измерихте тогава?
- Пациент на възраст около 70 години беше с кръвно налягане 170/110. Веднага му дадохме нужните медикаменти и за 30 минути стойностите му се нормализираха.
- В тази връзка какви болести на сърцето се срещат най-често при пациентите?
- Както вече стана ясно от предния ви въпрос, хипертонията /високо кръвно/ е най-честото заболяване. Преди да ме попитате на какво се дължи това заболяване, ще ви кажа, че факторите за тази болест са много и все още
никой не е открил от какво точно се причинява хипертонията
Обикновено с напредване възрастта при всеки човек се отделят холестеролови плаки в интимата на съдовете, които предизвикват възпаления, и те започват да стареят. Когато тази плака достигне до размери, които възпрепятстват кръвотока, в зависимост от това кой съд е засегнат - сърце, мозък, бъбречна артерия или аорта, се предизвикват и различните заболявания на сърдечно-съдовата система. Това са инсултите, инфарктите или периферна съдова болест, при която пациентите не могат да изминат повече от 100 крачки, без да спрат и да почиват, защото им се схващат мускулите. Това също е една артериална недостатъчност вследствие на атеросклероза. Тогава ние, инвазивните кардиолози, правим диагностика на съдовете, които хранят сърцето, и лекуваме острите коронарни синдроми. Най-характерни за тях са инфарктите. Когато има остро настъпило запушване на съд на сърцето, след втория час то започва да загива. Именно нашата роля при такива пациенти е да можем да се намесим преди този втори час.
- До кой час след получаване на инфаркт пациентът може да бъде спасен?
- Времето е от решаващ фактор дали пациентът ще бъде инвалидизиран, или излекуван. Най-добре е до втория част той да бъде сложен на операционната маса, но не по-късно от шест часа след получаване на инфаркт.
- Възможно ли е пациентът да получи инфаркт, без да разбере?
- Да. Това се случва при хора с диабет или увреждане на нервната система. Те имат вегетативни прояви,
не усещат болката и могат да получат инфаркт, без да разберат
И ако отиде на лекар поради някаква причина и се направи електрокардиограма, тогава да се разбере, че той е прекарал инфаркт.
- Този човек няма ли да усети схващане на лявата ръката?
- Обикновено тези пациенти си мислят, че са спали накриво и затова имат бодежи в ръката. По принцип е хубаво всички хипертоници и хора над 65 години поне веднъж годишно да минат на преглед при кардиолог. Дори да нямат никакви симптоми за сърдечно заболяване, специалистът може да установи някакво подлежащо заболяване на сърцето, за което колкото по-навреме се реагира, толкова по-добре ще се получи за пациента. Но все пак ако човек усети схващане на ръката, е добре да си пръсне доза изокет под езика. Ако след едно, две и три впръсквания болката в сърцето и схващането не отминат, трябва да потърси лекарска помощ.
- Напоследък става ясно, че млади хора получават инфаркти. На какво се дължи това?
- За съжаление, в последните години инфаркт получават и 18-годишни младежи, но не мога да кажа на какво се дължат тези състояния при толкова млади хора.
- Това наркомани ли са?
- При наркозависими инфаркт се получава само при тези, които употребяват кокаин.
Този наркотик води до стесняване на съдовете, които хранят сърцето, и сърцето спира да работи
за определено време.  
- Кога човек получава инсулт?
- Генезата на инсултите е същата, както при инфарктите. Получават се при тромботично запушване на артериите, които кръвоснабдяват мозъка. В каротидните и вертебралните алтерии се образува плака, която по някаква причина се спуква, образува се тромб, който мигрира към дисталните части на мозъка и предизвиква запушване и спиране на храненето на определена част на мозъка.
- Кога най-често се стига до летален изход при инсулт?
- Смъртни случаи при инсулт се случват, когато пациентите имат придружаващи заболявания, обхване се голяма част от мозъка или когато се засегнат центрове в малкия мозък, които командват дишане, гълтане и сетивност.
- Какво представлява коронарографията като изследване?
- Коронарографията не е вид изследване. Тя се прави само когато има индикации за нея.
- Какви са индикациите?
- Това са умерен или висок сърдечен риск, който се определя със специални скали. Те се базират на
високо кръвно налягане години наред, висок холестерол, на креатининов клиранс, на диабет
и на много други заболявания.
- Какви болести на сърцето са характерни за зимния период?
- Това са клапните заболявания на сърцето. То има четири клапи, които се увреждат от инфекции и от много дегеративни заболявания, както и когато самото сърце се разширява от токсини или вроденост.
- Как коронавирусът влияе на хора със сърдечни заболявания?
- Общо взето, много зле. Миналата седмица приехме 78-годишен пациент с двустранна пневмония, дихателна недостатъчност и инфаркт. Направихме му коронарография и след три дни го преместихме в Ковид отделението, където продължи лечението на коронавируса. Промените по съдовете му са много тежки и ако оздравее от Ковид инфекцията, ще бъде насочен за байпас операция.