Крачка напред до решението дали кметът на Бъзовец сдава поста

Рестарт на делото, по което се спори дали кметът на Бъзовец Лъчезар Минев трябва да бъде предсрочно отстранен от поста си, или трябва да продължи управлението си легитимно. Това предстои в Административния съд в понеделник, след като казусът бе спрян, докато Конституционният съд се произнесе на най-високо ниво по спорен текст в закона, който допуска прекратяване на кметските пълномощия при всеки случай, ако е установено, че той не е заличил своя фирма.
Според ОИК-Две могили избраният от ГЕРБ Минев не е нарушил закона и не трябва да бъде свалян от поста, но общинският съветник от СДС и пълномощник на партията Бисер Йончев е категоричен в обратното и настоя съдът да се намеси в спора. Твърденията са, че ЕТ „Лъчезар Минев-ЛМ“ е закрита едва на 31 януари - близо 3 месеца след балотажа.
Първи в идентичен спор влязоха ОИК-Ветово и новоизбраният кмет Мехмед Мехмед, който по всички инстанции бе отстранен от ръководния пост. Но Върховният административен съд /ВАС/ сезира Конституционния съд, който да излезе със становище дали не трябва текстът в закона да бъде обявен за противоконституционен, за да може всеки случай да се разглежда отделно, а не да мери с един аршин. В четвъртък конституционалистите окончателно решиха, че законът е съвсем справедлив и няма нужда от промени. Очаква се скоро и ВАС да рестартира делото за Мехмед и да излезе с решение за неговото кметуване.