Влак остави на място уважаван учен и преподавател в Русенския университет

Уважаваният учен, преподавател и декан на Машинно-технологичния факултет на Русенски университет доц.Борис Сакакушев загуби нелепо живота си след удар от влак във вторник вечерта. Трагичният инцидент се случи на забраненото за пресичане на жп линията място на метри от жп спирка „Товарна гара“, където въпреки поставената мантинела живеещите в района масово пресичат коловозите, като заобикалят заграждението.

Инцидентът с 52-годишния мъж става около 20 часа. Влакът от Горна Оряховица пристига на Централна гара малко след 19.30 часа и след 30 минути тръгва за Гара Разпределителна с малка скорост. 
Човекът тръгна да пресича линията, малко преди влакът да стигне до спирката, но се спъна, падна на релсите и не успя да стане, разказаха вчера две момчета, които са станали очевидци на кошмара.
Машинистите виждат опитващия се да се надигне мъж в последния момент, когато вече нямало никаква възможност да реагират.
Причините за инцидента се изясняват, не изключваме нито една възможна версия, казаха от полицията.
Преди 2 години на същото място живота си по подобен начин загуби 13-годишно момче от Европейското училище. Мястото помни и други зловещи трагедии. След смъртта на момчето Общината изгради от двете страни на коловоза мантинели, които да попречат на пресичането на жп линията. Въпреки това там постоянно минават хора, макар че само на 200 метра, срещу транспортния портал на Русенския университет, има обезопасен жп прелез. Той също не е панацея - през март там бе убит от влак хазартно тръгнал да пресича възрастен мъж - но все пак е много по-сигурен.
Добре утъпкани от пресичащи хора пътеки могат да се видят по цялото трасе от Централна гара до Разпределителна. На всички по-масово използвани места има табели със забрана да не се преминават жп релсите, но те не спират никого.
Една от най-масово използваните пътеки преминава през линията на жп моста над бул.“Христо Ботев“, където също бе дадена жертва. Преди няколко години там загина 16-годишно момче със слушалки в ушите, което пропуснало да се огледа, а и не чуло идващия влак. 
Изградената веднага след това локална ограда бързо беше развалена от потока пешеходци, а табелата с надписа за забранено преминаване не прави впечатление на никого.
Само в рамките на няколко минути вчера пред екип на „Утро“ колоездач нарами велосипеда си и мина през релсите, без ни най-малко да се притеснява, че е наблюдаван, а малко след това машинистът на задаващия се локомотив предупреди с пронизително изсвирване наближаваща коловоза възрастна жена с тежка чанта покупки, която сякаш не бе видяла влака.
Най-ефективна е високата ограда, вдигната от БДЖ по трасето между пазара и Централна гара, след като живеещ в къща до линията млад мъж загина при инцидент преди години. 
Жп линията разделя Русе на две и наистина затруднява движението и на хора, и на автомобили. Но безразборното й пресичане понякога има непосилно висока, фатална цена, която никога не трябва да се плаща. По-добре е да се загубят няколко минути, но да не се поставя в риск животът.