Нов протест за чист въздух иска контрол и силни личности

Строг контрол от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, мобилна станция за замерване на органични замърсители, силни личности в община Русе, които да решат завинаги проблемите с мръсния въздух, недопускане на нови фирми-замърсители в района за сметка на търсене на инвеститори със зелено производство. Тези искания ще обявят гласно на организирания за 24 септември протест с настояване за чист въздух, който ще се проведе пред сградата на Съдебната палата от 18 часа. 
Организаторите на протеста - Галичка Николова и Владислава Гарвалова, призовават хората да се обединят независимо от политическите си окраски, а единствено в ролята си на граждани и родители, като заявяват непреклонно, че искат да дишат чист въздух и настояват да се спре с нощните обгазявания.
Както „Утро“ писа, в сряда екоминистърът Емил Димитров прати в Русе своите заместници и директори на звена в МОСВ с цел да се набележат мерки и да се изготви план за трайно решаване на проблема с въздуха. Обявено бе, че всички потенциални замърсители сред фирмите ще бъдат проверени детайлно, като ще бъде елиминирана всяка техническа възможност те да могат да изпускат миризми, независимо дали са вредни, или просто неприятни. За целта обаче е необходимо време. Още същата вечер градът стана свидетел на агресивно зловоние, което обгърна центъра и кварталите, а кметът Пенчо Милков възропта остро във фейсбук и риторично попита дали някой не се подиграва с русенци.
Очаква се в рамките на седмицата да стане ясен резултатът от първата подложена на детайлна проверка фирма - „Монтюпе“/“Линамар“, която е спрягана за виновник и основен замърсител. В същото време бяха доставени и две станции за замерване на фини прахови частици, които след тестове предстои да заработят и на които е възможно монтирането на анализатори за отчитане на органични замърсители. Тепърва обаче предстоят разговори и решения дали да бъдат закупени.