За втори път тръгва обществена поръчка за доставка на 15 нови тролея

Обществена поръчка за доставка на 15 нови тролеи за нуждите на обществения градски транспорт обяви вчера Община Русе. Прогнозната стойност на возилата е 14,25 млн. лева. Оферти ще се приемат до 1 октомври. Класирането им ще се извърши на база икономически най-изгодна оферта въз основа на критерий „оптимално съотношение качество/цена“. С най-голяма тежест при оценката е общата цена на доставката (40%). С 35% тежест е разходът на електрическа електроенергия в kWh/km, а с 25% - гаранционните условия.   

Доставката на 15-те тролейбуса е част от проект за подобряване качеството на атмосферния въздух в Русе чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства, подписан от предишния кмет Пламен Стоилов. Той е на стойност 46 772 166,30 лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда“. 
Както „Утро“ писа, по проекта вече има избран доставчик на новите 20 електробуса и 24 зарядни станции за тях. Возилата ще са 20-местни, чешко производство. Те ще влязат в експлоатация най-вероятно в началото на 2022 г., когато трябва да стартира и новата транспортна схема. Поръчката за доставка на предвидените по проекта 15 тролейбуса пропадна, тъй като подалите заявка фирми не са отговаряли на техническите изисквания. Затова сега е обявена нова.