Полицай за колоездач във фоайето на гарата: Ако го спра, ще пита къде пише, че е забранено

Вече си мислех, че със своето нахалство велосипедистите не могат да ме изненадат. Карат бясно по пешеходните пътеки, макар че на те места те трябва да слязат от колелетата си и да ги тикат. Карат бясно и лавират между минувачи и колички по пешеходната улица „Александровска“, по тротоарите на  „Борисова“, на Централния площад, в Градската градина, демонстрират екстремни изпълнения по стъпалата на Паметника на свободата. Застрашават разхождащите се граждани, минавайки на сантиметри от тях и демонстративно захвърлят колелета си точно пред входовете на магазините. Там, където няма велоалеи означава, че е забранено да се карат велосипеди, защото е опасно за минувачите. Забранено, но не е отменено. И тази градска управа не е в състояние да се справи с тази напаст. Шумни велоорганизации принудиха преди години Общината да ги гледа с широко затворени очи. Засега само не им е козирувала.
Оказа се, че съм се заблуждавал за достигната граница на нахалството. Може би не е прецедент, но наскоро видях велосипедист да кара във фоайето на Централната жп гара пред погледа на дежурния полицай. Когато изказах възмущението си, полицаят само вдигна рамене.
Ето, вижте, каза той и ми посочи знака, че пушенето е забранено. Ако го спра, той ще ме пита къде пише, че не може да кара колело. Тук няма такъв знак.  
Онемях. Ами във фоайето на гарата няма и знак, че е забранено паленето на огън на пода, например, или в градинките няма табелки, че е забранено събарянето на чешмички, обръщането на кошчета, чупенето на пейки и лампи. Утре някой може да реши да кара колело във фоайето на Доходното здание. Точно със същия довод, че няма забранителен знак, един напорист посетител преди години искаше да влезе в Пантеона на възрожденците с кучето си. Трябваше ли по тази логика трябваше да го пусна?!
Неписаните закони, правила и норми на поведение в обществото не се изобразяват с информационни знаци и символи, като на летищен терминал. Пропуснатото през  първите седем години никой по никакъв начин не може да го изпише където и да е. То трябва да е вътре в човека, то се научава, когато му е времето. После вече е много късно. Твърде много станаха неизвинените отсъствия на учениците в уроците по възпитание. Обхванати от манията нищо да не им се забранява, на тях всичко им се разрешава. И резултатите са налице.

Хачик ЛЕБИКЯН