Борисов даде още 100 млн. лв. за изтребителите F-16

Правителството налива още 100 млн. лв. във връзка със сделката с американското правителството за закупуване на новите самолети F-16 Block 70. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес, което за пореден път се провежда чрез видеоконферентна връзка в условията на Covid-19.

Новата порция средства е предназначена за инфраструктура – за осигуряване на необходими условия за излитането и приземяването на многоцелевите самолети, които очевидно в момента липсват. По думите на премиера Борисов във видео, публикувано във Facebook, тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във военно-въздушните сили.

Парите ще бъдат отпуснати по линия на Министерството на отбраната. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2020 г.

Припомняме, че покупката на осемте изтребителя F-16 Block 70 достигна цена от 2.1 млрд. лв. Миналата година кабинетът на няколко пъти емитира облигации, за да финансира сделката. В началото на тази година Пентагона публикува официално съобщение, с което обявява договора си за възлагане на производството им на компанията Lockheed Martin Aeronautics. Според контракта доставката на новите самолети, които бяха поръчани миналата година, може да се проточи до 2027 г.

През януари тази година пък полското правителство обяви, че ще закупи 32 изтребителя, но от по-високо поколение – F-35, за които ще даде 4.6 млрд. долара. Изчисления показват, че Полша ще закупи най-модерните НАТО-вски изтребители за 143.7 млн. долара всеки, което не е много по-скъпо от сумата, която ще плати България за F-16.

economic.bg