Гръмка акция срещу подкупен граничар се обърна срещу прокуратурата

Гръмка акция на Специализираната прокуратура срещу граничари на Дунав мост се обърна срещу самата прокуратура. Тя се проведе през ноември 2016 година, когато бяха задържани няколко гранични служители с обвинения за участие в организирана престъпна група и корупция, но след 2.5 години разследване пореден сочен за подкупен униформен заведе дело с искане да бъде обезщетен, защото той така и не бил предаден на съд, а делото срещу него било прекратено.  

В същото време обаче месеци наред той търпял негативи и „берял плодовете“ от гръмко афишираната спецоперация, която го оставила без работа и доходи, семейството и двете му малки деца били на издръжка на родителите му, а той бил емоционално сринат заради неизвестността за бъдещето. Затова поиска прокуратурата да му плати 30 000 лева обезщетение.
Граничарят е задържан за 72 часа на 16 ноември 2016 година по обвинение в корупция от 1 септември 2015-а до момента на ареста. След това е освободен под парична гаранция, която е отменена само седмица по-късно. След няколко месеца тежките обвинения за организирана престъпна група отпадат и казусът е препратен в Русе. Едва през май 2019 година граничарят чува успокояващата новина, че делото е прекратено изцяло по отношение на неговото участие, тъй като престъпленията, в които е обвинен, не са доказани.
Съдът на първа инстанция прецени, че униформеният заслужава компенсация за стреса и негативите, на които е бил подложен неоснователно, и му присъди 5000 лева, но решението може да се обжалва.