Кой е Лъчезар Борисов, новият министър на икономиката

Заместник министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще поеме поста на министър на икономиката на мястото на Емил Караниколов. Това обяви премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет в четвъртък. 

Лъчезар Борисов е заместник министър от 2017 г. От години той е в основата на инвестиционен екип, който привлича едни от най-големите чуждестранни проекти е България, в това число и достигането до финала на преговорите с немския автомобилен концерн "Фолскваген" за изграждането на новия му завод.

Борисов има водеща роля и при напредъка по прегледа на инвестиционната политика на България, както и към признаването ни за държава, прилагаща насоките за управление на държавните предприятия от ОИСР. Това беше и един от критериите за приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката. Обича да участва в състезания по математика и борсово посредничество, откъдето също е получавал награди.

Той е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от УНСС, като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Утвърждава се като държавен служител, след като започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.  Женен е с едно дете.