Ценово прави зона с отдих около чешма с чучури за бедни и богати

Известната Хаджийска чешма на няколко километра от Ценово стана център на нова зона за отдих. Идеята на местни хора за облагородяването на райското кътче бе подкрепена от кмета на Ценово д-р Петър Петров, председателя на ОбС Георги Георгиев и съветници от различни групи. 
Мястото е почистено и се коси редовно, засадени са фиданки, под сенките на дърветата вече са монтирани четири маси с пейки, скоро ще има още два такива къта и огнища за барбекю.
Ледената вода на чешмата блика от турско време, когато местният управник Хаджи Али направил водохващането. Сегашният вид на чешмата е оформен от каменоделци през 1921 година. Местното поверие гласи, че от средния чучур могат да пият само богатите, от десния - хора средна ръка, а от левия, който и до днес е най-пълноводен и с най-широко гърло - бедните. През 1970 година управниците на Русенски окръг решават водата да се каптира и да се захрани съседното село Горно Абланово, което обаче се намира в пределите на община Борово. Без никаква предварителна организация ценовчани само за една нощ заличават ориентирите на трасето - изключително смела и рискована акция във времена, в които за един разказан виц можеше да се стигне и до затвора.