Строителна фирма плаща за полетял от 10 метра работник

80 000 лева обезщетение дължи фирма на свой работник, пострадал тежко след трудова злополука, докато ремонтира покрив на склад, реши Окръжният съд. След инцидента, при който паднал от 10-метрова височина, мъжът бил освидетелстван от лекарска комисия, че има 40% трайно намалена работоспособност, и чака решение дали ще бъде пенсиониран по болест. За претърпения обрат в живота, който съсипал физическото и психическото му здраве, работникът поиска да получи компенсация.
Самата злополука на 7 юни 2018 година била призната за трудова. Мъжът работил на високия покрив на помещението без никакви предпазни средства - колан, каска, макар и да били задължителни. Въпреки че цял живот си изкарвал хляба в строителството и нямало тайни в занаята за него, той загубил равновесие и паднал.
Пред съда представители на фирмата посочиха, че тежкият инцидент е следствие от безотговорното отношение и на самия работник, който бил употребил алкохол по време на обедната почивка и сам е решил да работи без предпазно облекло заради горещото време. 
На първа инстанция Районният съд се съгласи, че вина за злощастния край на кариерата си носи и самият той, тъй като се е отнесъл небрежно към правилата и изискванията за обезопасяване на работното му място. Затова сметна, че заслужава 56 000 лева обезщетение. Казусът обаче стигна и до втора инстанция, която категорично зачеркна, че човекът има вина за случая, като изтъкна липсата на доказателства въобще да му е провеждан инструктаж, както и да са му предоставени защитни средства, затова увеличи паричната компенсация на 80 000 лева, но и това решение може да се обжалва.