Фирма за бързи кредити иска 2730 лева неустойка за изтеглени 1500 лева

Космическа неустойка, ако теглилият кредит не осигури поръчител, отговорящ на високи изисквания, стана повод съдът да развали договор за заем. Условията били поръчителят да е осигурен на минимум 2000 лева, да има навършени 25 години и да не е поръчител по други кредити. В противен случай се начислявала неустойка, която за въпросния казус с изтеглени 1500 лева възлизала на 2730 лева.  

Назначената експертиза показала, че ако към договорната лихва, която в конкретния случай е 344.08 лева, се прибави сумата на неустойката - 2730 лева, реалната сума на дължимата договорна лихва по кредита става в размер на 3074.08 лева, а оскъпяването на кредита - 204.94%. В заключението си вещото лице твърди, че при лихва от 3074.08 лева за кредит от 1500 лева годишният лихвен процент на кредита се променя от иначе фиксираният 41% на 286%. А ако към главницата и лихвата се включи неустойката, годишният процент на разходите се променя от 49.65% на 1533.27%.
Видно е, че неустойката, за която кредиторът умишлено е създал предпоставки да получи, е добавка към възнаградителната лихва на заемодателя и го обогатява неоснователно. В конкретния случай нейният размер излиза извън всякаква нормалност. Чрез предвиждането на неустойки за неосигуряване на обезпечение небанковите финансови институции си осигуряват допълнителна печалба, която вече е калкулирана с договорената възнаградителна лихва, като същевременно фиктивно преодоляват законовото изискване за таван на лихвените нива и другите разходи по предоставената в заем сума. Предвидено е неустойката да се кумулира към погасителните вноски, като по този начин се цели скрито оскъпяване на кредита и се създават единствено предпоставки за неоснователно обогатяване на заемодателя за сметка на потребителя, което е в противоречие със задължението за договаряне, съобразно принципа за спазване на добрите нрави, казва в своето решение състав на Районният съд.
Магистратите категорично заявиха, че договорът за кредит от „Best credit“ в този му вид трябва да се прогласи за нищожен и противоречащ на добрите нрави, но решението може да се обжалва.