Академик Черешньов: През 2025 година хората ще живеят по 110 години

Продължителността на живота на хората до 120 години ще стане норма за много развити страни по света през 2050 година, прогнозира руският академик Валерий Черешньов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Ученият оглавява Комитета на руския парламент по наука и наукоемки технологии.
"Ако в развитите страни в Европа при сегашното поколение се запазят същите темпове на подобрение на здравеопазването и със същите темпове се променят биологичните особености на самите хора, в скоро време средната продължителност на живота ще достигне 90 години, твърди ученият. А през 2025 година живот от 110-120 години и това ще стане норма!".

Черешньов уточнява, че това няма да се случи навсякъде по света, а само в онези държави, в които сега средната продължителност на живота е близка до 80-82 години. На първо място тези прогнози се отнасят до Андора и Япония, където хората живеят средно до 84 и 84,5 години. В тази група попадат скандинавските страни, САЩ (80 г.) и развитите европейски държави (77-80 г.).

В Русия средната продължителност на живота е 72 години. Продължителността на живота на всеки бозайник, в това число и на човека, е равна на периода на ръста (вкостяването на скелета), умножен по коефициента 5-6. "Така жените, които днес са на 20 години и 25-годишните мъже, потенциално могат да доживеят до 120-150 години", предвижда Черешньов.