Двете характеристики, определящи великите бизнес лидери според Бил Гейтс

Докато се подготвяме за новото нормално, което ще настъпи след коронакризата, компаниите търсят стабилни лидери, които да се ориентират бързо след Covid-19.

Факт е обаче, че несигурността все още ни влияе значително. Никой не знае със сигурност какво ще се случи в следващите няколко месеца. Това, което без съмнение е ясно е, че страхотните, издръжливи и позитивни лидери ще продължат да се издигат и да се справят с последствията от вируса върху бизнесите, пише Inc.com.

Бил Гейтс не един път е говорил за това как такива лидери реагират на фона на несгоди. Той идентифицира две определящи характеристики на истинското лидерство, които са нужни в контекста на настоящите събития.

1. Великите лидери не отклоняват лошите новини

В книгата на Гейтс "Business @ the Speed of Thought", писана в продължение на две десетилетия, преди някой от нас да си представи опасността от невидим враг, който да засегне милиони животи в световен мащаб, Гейтс обяснява, че способността на компанията да реагира на непланирани събития е силен показател за конкурентоспособност.

Гейтс съветва лидерите да направят нещо непопулярно: да потърсят лоши новини и да дадат възможност на хората да реагират на тях. Той казва, че лидерите трябва да насърчават служителите да споделят лоши новини, точно толкова много, колкото добри новини.

По-просто е да се каже, отколкото направи. "Промяната в корпоративната нагласа, насърчаването за слушане на лоши новини, трябва да дойде от ръководителите", пише Гейтс. Той описва добрите практики на споделено лидерство и комуникация между екипите като критични елементи на успеха - неща, от които отчаяно се нуждаем в момента в глобална пандемия.

2. Великите лидери дават власт на другите

Във времето, в което е изпълнителен директор на Microsoft, Бил Гейтс казва нещо, което трябва да резонира дълбоко в колективната съвест на лидерите: "Докато гледаме напред в следващия век, лидерите ще бъдат тези, които дават възможности и власт на другите."

Сега, когато лидерите навсякъде са принудени да се насочат към новото нормално виртуално сътрудничество, каквото и да сте мислили за лидерите преди избухването, едно нещо остава по-вярно от всякога: великите лидери се отличават с това, че дават власт на подчинението си, карат ги да се чувстват по-силни и да вярват си способностите си в време на криза.

Големите лидери активно реагират на предизвикателствата пред които са поставени хората им. Те правят всичко необходимо, за да защитят служителите или бизнеса и са съпричастни и отговорни на нуждите на хората в екипа си.

Те се съобразяват с нуждите и психичното здраве на членовете на екипа и техните семейства като икономически затруднения и други несигурности.

С тези качества великите бизнес лидери се различават от останалите. Това е и типът лидер, който ще ни е необходим в икономика след пандемия, докато се възстановяваме и продължаваме да развиваме бизнеса си.