Асена Стоименова остава на свобода без парична гаранция

Софийският районен съд отмени гаранцията от 20 хил. лева, наложена от прокуратурата на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова. Решението е окончателно и не подлежи на протест, предаде Би Ти Ви.

Гаранцията бе определена на Асена Стоименова, след като на 10 април прокуратурата я обвини заради нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които говори за ситуацията на презапасяване с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение заради коронавируса. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".

Стоименова е обвинена по текст от Наказателния кодекс, по който обикновено на съд се изправят подателите на фалшиви сигнали към Спешна помощ или за поставена бомба в училища или обществени сгради.

Стоименова обжалва наложената ѝ гаранция и коментира, че е обвинена, защото е изказала експертно мнение, базирано на факти, които са доказуеми. Междувременно в нейна защита се обявиха журналисти, правозащитници, политици, както и фармацевти, които излязоха на протест. Фармацевтичният съюз пък сезира Европейския парламент за случая.