Ясен Янков спаси захвърлена скулптура на автора на паметника на Баба Тонка

Скулптура, украсявала района на отдавна несъщестуващия гигант „Дунавия“, бе спасена от реставратора Ясен Янков, който вече спаси от забвение „Пастирката“ в Парка на младежта и „Копачката“, преместена от мястото си пред лятната градина на хотел „Дунав“ пред Художествената галерия.  
„Случайно минавах покрай бившата „Дунавия“ и ми направи впечатление, стърчеше главата само в бурени. Както виждате, едната ръка е отчупена, открадната от мародери, има и опити за рязане долу на краката в глезените“, разказва Ясен Янков.
Идеализираният образ на млада работничка, направен от скулптора Христо Данев, впечатлява с патината си и художествените си качества.
„Скулптурата е много ценна като пластика, автор е един от сериозните скулптори, ученик на Далчев, автор на паметника на Баба Тонка в Русе. Това е произведение на изкуството, не може да ги класифицираме като някакви там партийни или какви ли не поръчки навремето, това е изкуство и трябва да се съхрани според мен“, смята реставраторът.
До фигурата на момичето се съхранява временно и скулптурната група на играещи деца, дело на големия Любомир Далчев, която преди беше на кея. Тя е в отлично състояние и след приключване на ремонта на крайбрежната зона, ще бъде върната на мястото си.
„Тя е с благородна патина, много е ценна и хубава като скулптурна композиция. Ще се монтира на осветено място, където да е под наблюдение, защото е много опасно с вандалите и крадците на цветни метали“, казва още Ясен Янков.
Спасената фигура на момичето с отчупена ръка ще бъде поставена в Парка на младежта.