Бизнес имоти скоростно излизат на тезгяха

Над 800 бизнес имота в Русе са обявени за продан, като количеството им скоростно нараства в последните седмици, показва проверка на „Утро“. От началото на месеца на тезгяха са извадени близо 300 нови обекта. А голям брой от досегашните оферти са с актуализирани цени, които по правило са в посока надолу. Очевидно голям брой предприемачи очакват влошаване на ситуацията и сериозна икономическа криза, идваща заради  пандемията от коронавируса и предприетите мерки за социална изолация и принудителното спиране на няколко отрасъла.  

Парен каша духа - всички помним какво се случи през 2009-2010 година.
179 са обявените за продан магазини, като 55 от офертите са подадени в последните три седмици, когато коронавирусът вече чукаше на вратата. Търсещите купувачи заведения, които тотално не работят от 16 март, са 40. Дали може да има пазар за тях точно в този момент, е силно съмнително.
Доста са и предлаганите промишлени помещения - 92, 37 от които оферирани от началото на март. През този месец на пазара са се появили и действащи бизнеси - автосервизи, фотоволтаични паркове, фитнес, соларно студио и др.
На тезгяха са почти 100 офиса, складове и девет хотела. Както обикновено, най-голямо е предлагането на парцели - над 360, от които към 40% в последните три седмици. 
Кризата дори още не е започнала истински, така че притиснати до стената търговци все още едва ли има. Това може да стане само ако има голям брой закъсали с кредити, които банките бързат да си искат. Нещо, което не се наблюдава към този момент, а и лихвите остават на рекордно ниските си нива. Така че такава ликвидна криза както през 2008-2010 г. трудно може да възникне в следващите месеци. Според повечето икономически изследвания и модели криза заради епидемия не може да е дълга и се очаква да е от порядъка на месеци. Ако обаче извънредната ситуация се удължи, нищо чудно картината коренно да се промени. И ловците на ниски цени с много пари в брой или достъп до кредит, каквито винаги има при всяка криза, да пируват с изгодни покупки.