Екоинспекцията глобява „Унипак В“ за оцветените води на Русенски Лом

Превишения на изпусканите замърсители от промишлеността във водите на Русенски Лом показват резултатите от пробите, взети от РИОСВ преди седмица, когато бяха засечени наситено сини води в канализацията. Нарушението бе засечено по време на  планова проверка в „Унипак В“ ЕООД на територията на Западна промишлена зона.
Концентрации над нормата са установени при показателите неразтворени вещества, които обикновено са пясък и чакъл, и химична потребност от кислород, което е необходимо за разграждането на органични и биологични замърсители. За останалите два измерени показателя не са отчетени превишения.
Предприятието има договор с ВиК за изхвърляне на отпадни води в колектор „Трети март“, който дружеството стопанисва. Водите оттам се изливат в Русенски Лом, а тръбата в района често бълва притеснителни на цвят течности, които многократно са били засичани.
Заради това, че предприятието е изпускало по-голямо от допустимото количество вредни вещества предстои да бъде глобено. В такива случаи законът предвижда санкция между 1000 и 5000 лева, уточняват от екоинспекцията.