Загубилият поста си кмет на Ветово има още един шанс да си го върне

Административният съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия във Ветово за прекратяване на пълномощията на кмета на общината д-р Мехмед Мехмед. Делото бе образувано по негова жалба, че решението на комисията е неправилно и е издадено при съществени процесуални нарушения.
Неприятностите на отстранения кмет започнаха заради  фирмата му ЕТ „Медисън - Мехмед Мехмед“, която пропуснал да закрие в законоустановения едномесечен срок от избирането му за кмет, който изтече на 4 декември. Фирмата все пак е закрита, но на 30 януари, а според свидетелските показания на счетоводителката на Мехмед - Гюнер Махмудова, вината за това е нейна, тъй като си счупила ръката на 22 ноември, наложила се операция и подала заявлението за прекратяване на фирмата в Търговския регистър на 19 декември. След закриването й кметът подал уведомление до общинския съвет и казал на председателя да уведоми ОИК. По закон обаче той трябва да направи това лично, а не чрез трети човек.
Заради неспазването на законовите изисквания 42-годишният зъболекар загуби поста си по-малко от 4 месеца, след като го спечели. 
Вчера д-р Мехмед не вдигаше мобилните си телефони, но според предишни негови изявления решението на Административния съд със сигурност ще се обжалва пред Върховния административен съд /ВАС/. Ако и там резултатът е същият, което изглежда много вероятно, във Ветово ще има нови избори.

И кметът на Смирненски
отстранен от поста

Кметът на село Смирненски Салих Салиев също загуби поста си вчера с решение на Административния съд. Неговите правомощия бяха прекратени от ОИК-Ветово по идентична причина като на д-р Мехмед. Незаличена в срок фирма. Салиев обжалва, но загуби и сега има 7 дни, за да реши дали ще обжалва и пред Върховния административен съд.