Общината: Подлезът на Кръговото има нужда само от козметичен ремонт

Дълбоките пукнатини, които нацепиха основната конструкция на Кръговото до полицията, са вследствие от температурните разширения. Това всъщност са деформационни фуги между отделните стоманобетонни елементи, което е нормално. Това обясни за „Утро“ зам.-кметът Магдалина Илиева, потърсена за коментар за периодично отварящите се процепи по съоръжението. 
При извършен оглед не са забелязани нарушения и деформации в отделните конструктивни елементи, а конструкцията на Кръговото е в нормално експлоатационно състояние. Подлезът има нужда от козметичен ремонт, смята Илиева и допълва, че дейностите ще бъдат извършени за сметка на фирмата изпълнител в рамките на гаранционния срок. Гаранционният срок на обекта е 10 години и изтича в края на 2025. А фирмата, която изгради Кръговото преди четири години, е консорциум „Монолитпътконсулт груп“, който обединява русенските фирма „Пътинженеринг“ и „Джи Ти Ер груп“, хасковската „Монолит“ и варненската „Инжконсултпроект“.
Козметичният ремонт обаче ще е пореден за съоръжението след откриването му през 2015-а и със сигурност няма да е последен. Досега като вероятна причина за появяващите се дефекти и забележки по обекта се смятаха кратките срокове и екстремалните условия, в които Кръговото трябваше да бъде завършено. Бетоновите елементи са изграждани в студените месеци, но това няма влияние, тъй като е влаган бетон с противозамръзващи добавки, обясни Илиева 
А иначе, освен процепите, при проверката са установени и други дефекти - отлепени са няколко павета от настилката в средната открита част, както и няколко бордюра от челата на стъпалата и няколко плочки от облицовката на стените на подлезите. В бетоновата настилка при стълбищата са налични отделни незначителни пукнатини. Констатирани са също дефекти като отронени стъпала и пукнатини по мазилката. Всички те ще бъде отстранени за сметка на фирмата изпълнител на обекта, казаха още от общината.