"Физика на тъгата" на Теодор Ушев не успя да стигне до финала на оскарите

Филмът "Физика на тъгата" не успя да стане финалист за награда "Оскар", показаха номинациите за наградата, обявени току-що.

Филмът на Теодор Ушев обаче все пак бе в краткия списък от 10-те най-добри късометражни аниминирани филми според академията. "Физика на тъгата" е създаден по мотиви от едноименната книга на Георги Господинов. Това е второ успешно сътрудничество между двамата, след като "Сляпата Вайша" на Ушев по разказ на Господинов стигна до номинация за "Оскар" през 2017 г.

Миналата година филмът получи специалната награда - почетен диплом (special mention) от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто за "впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка".

27-минутният филм на Ушев, озвучен на английски от Росиф и Доналд Съдърланд, направи своята световна премиера в рамките на фестивала и бе отличен от журито в категорията за най-добър късометражен канадски филм. Това е първият в историята анимационен филм, направен с енкаустика – рядка и специфична живописна техника, при която се използва нагорещен восък и различни бои и пигменти. Към момента филмът е донесъл на своя автор общо 5 награди от четирите най-важни големи филмови фестивала в Канада – фестивалите в Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал. Българската премиера на филма беше на 17 ноември в зала 1 на НДК в рамките на "Киномания".