Пострадалите от чумата свиневъди ще имат предимство по мерките за финансиране

Производителите, чиито стопанства пострадаха от смъртоносни болести по животните като африканска чума при свинете, птичи грип или чума по овцете и козите, ще имат предимство пред останалите участници при кандидатстването по мерки от Програмата за развитие на селските райони. Това е предвидено в проекта на критериите за оценка, които се очаква да бъдат гласувани на заседанието на Комитета по наблюдение на ПРСР на 15 януари.
Най-много точки - 30, ще се начисляват при кандидатстване по подмярка 4.1 за инвестиции в техника и подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Приемът по подмярка 4.1 е планиран за март и април тази година. Максималната субсидия за един проект по нея е до 500 хил. евро.
Проектите по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от тематичната подпрограма (ТПП) ще се приемат в периода от края на януари до края на март тази година. Бюджетът е от 6 млн. евро и е предназначен само за малки животновъдни стопанства, които отглеждат свине, овце, кози или птици. Помощта за един проект ще бъде левовата равностойност на 15 хил. евро и ще се дават за развитието на тези стопанства. 
По 30 точки ще получават проектите при стопанства с по 9 свине майки, 85 кози майки,109 овце месо/мляко – 30 т., 782 бройлера или 539 кокошки носачки. Ако пък животните са убити в резултат на огнища от тези болести, тогава се дават още по 20 точки.