Онлайн търговците ще издават касови бележки

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки. Това стана ясно от публикуван нов проект за промяна на Наредба Н-18 за касовите апарати.
След масовите протести на бизнеса през миналата година сега държавата предлага на онлайн търговците да издават или обикновен фискален бон, или дигитален такъв. Документът може да не е фискална касова бележка, издадена от фискално устройство, а може да е някакъв вид информационен бон, който да бъде изпратен по електронна поща или по друг технически начин. За целта търговците трябва да обявят в НАП всички платежни сметки, по които получават картови плащания. Освен това съответният платежен оператор, през който минават тези картови плащания, да изпраща периодично данни в НАП за броя на транзакциите и тяхната стойност.
Все още не е ясно кога новото изискване ще влезе в сила. Към момента електронните магазини трябва да приведат дейността си в съответствие с досегашните текстове на наредбата до края на март.
До момента в НАП са регистрирани над 15 000 електронни магазина. Според приходната агенция, при онлайн търговията има недекларирани данъци за 170 милиона годишно.