Георги Георгиев спечели втори мандат начело на Окръжна прокуратура

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев получи вчера почти единодушна подкрепа на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за втори управленски мандат. За кандидатурата на Георгиев гласуваха 7 кадровици, а опонентът му Николай Николов получи едва 1 глас. Това е второто съревнование между двамата за ръководната длъжност, спечелено и преди 5 години, и сега от Георгиев. Лично главният прокурор Сотир Цацаров пожела успешен втори мандат на Георгиев, след като обяви кандидатурата му за печеливша.  

Сред основните приоритети, които поставям в работата си, на първо място са финалните дейности по закриване на Районната прокуратура в Бяла и работата по приключване на по-старите дела, коментира пред „Утро“ Георгиев малко след преизбирането му.
Георги Георгиев наложи промяна в Окръжна прокуратура-Русе, въведе спокойствие и колегиален дух, работи наравно с колегите си. На място съм наблюдавал стиковката между него и разследващите органи и ми стана ясно, че обмислената, спокойна и умерена работа води до добър резултат. Без колебание ще подкрепя досегашния окръжен прокурор, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като изслуша концепциите за управление на Георгиев и Николов, както и отговорите им на въпроси на колегията.
Безспорно за мен това е лесен избор, тъй като Георги Георгиев внесе баланс и спокойствие в Окръжна прокуратура, приключи категорично успешен мандат като надгради постигнатото и се доказа като изключителен авторитет, коментира членът на прокурорската колегия на ВСС Огнян Дамянов.
И Цацаров, и Дамянов изразиха несъгласието си с оценката, която Николов направи по отношение на състоянието на прокуратурата и твърденията му, че тя е загубила лидерските си позиции и отстъпва челните места в национален план. Загубилият кандидат изтъкна като недостатъци в настоящото управление разделението на прокурорите и изключването на част от тях при разпределение на работата, както и големия брой прекратени дела.
Няма статистики и състезания в работата на прокуратурата, категоричен бе Дамянов, а Цацаров оцени концепцията на Николов като обща и лишена от конкретика.
Очакваните трудности при закриването на прокуратурата в Бяла и преминаването й под шапката на Районната прокуратура в Русе като териториално поделение бе един от въпросите, които бе зададен и на двамата кандидати.
Евентуалните трудности, които очаквам, са свързани с логистичните процеси, тъй като двете прокуратури се намират на разстояние от 52 километра, което се изминава по един от най-опасните пътища в страната, изтъкна Георгиев.
Георгиев има над 21 години юридически стаж в съдебната власт като прокурор. Започва работа през 1998 г. като съдебен кандидат, през 2001 г. става прокурор в Районна прокуратура-Русе. През 2006 г. е назначен за заместник-районен прокурор, а 4 години по-късно оглавява Районната прокуратура. Заема тази длъжност до 2014 г., когато печели нов връх - окръжен прокурор.