Вековна църква се нуждае от ремонт, събират се дарения

Църквата във ветовското село Смирненски „Рождество Богородично“, която през 2012 отбеляза 100 години от построяването си, се нуждае от спешен ремонт. Храмът е без комин и не се отоплява през зимата, тъй като върху печката тече вода. Необходимо е също да се постави циментова заливка около църквата, както и да се изгради пътека.
Храмът „Рождество Богородично“, който е единственият православен храм в селото, е построен през 1912 година, като в градежа са участвали и мюсюлмани от селото. В момента в Смирненски живеят над 2000 души, като само около 90 са българи. Въпреки това светата обител е много посещавана, включително и от гости от чужбина, разказа клисарката Румяна Ковачева. Тя обясни, че църквата е много поддържана, като всички подобрения по нея са правени с доброволен труд и благодарение на даренията на добри хора. Външната мазилка е подменена, облицовките на пода, както и покривът са ремонтирани. 
Последните възстановителни дейности по храма са били преди повече от три години, когато от общинския съвет във Ветово са отпуснати 600 лева. От години обаче никой не е поглеждал към църквата, но клисарката е категорична, че ще продължат с възстановителните ремонти по светата обител, като разчитат на дарения.
Всяка помощ е добре дошла, включително с труд, казва Ковачева. Според предварително направените разчети за поставянето на циментовата заливка и изграждането на пътеката са необходими около 2000 лева. Все още не е изчислено какви средства са необходими за изграждането на комин. 
От храма нямат разкрита банкова сметка, но всеки, който желае да помогне според възможностите си, може да го направи в църквата в селото.