След две години арест сочен за банков обирджия хвърли бомбата, че има алиби

Пет часа продължи поредното заседание по делото за историческия обир на Пощенска банка, при който трезор бе опразнен ловко през дупка в стената, без датчиците да засекат движение и да уловят външна намеса. На 27 март 2016 година похитената банкова касета осъмна без наредените пачки в лева и валута от над 188 000 лева и дълго време нямаше следа кой е извършител на престъплението, изпълнено досущ като по холивудски сценарий. В края на 2017 година, малко преди да седне в самолета и да излети за чужбина, бе задържан 50-годишният видинчанин Илиян Петров, чийто отпечатък бе открит на ключово място. Прокуратурата го обвини като един от виновниците за обира, а неговият съучастник остана неразгадан.
Оттогава Петров е в ареста, макар да е категоричен, че няма пръст в престъплението, никога не е идвал в Русе и трябва час по-скоро да бъде освободен. Въпреки многото опити в тази посока, съдът все го оставяше в ареста. А обвиненията срещу него са, че със съучастника му са влезли с подземния гараж на банката откъм механа „Чифлика“, действали на точното място, където направили с безшумни уреди дупка 30/30 см и със саморъчно измайсторено приспособление с телескопична дръжка, завършващо като лопатка, вадили пачка след пачка. Никой от трите вида датчици не уловил движенията им, което говори за прецизната подготовка на удара.
Особено твърди и настойчиви в неговата защита са адвокатите му, които превръщат всяко заседание в поле на юридически престрелки. Поредният повод за безкомпромисна защита даде приемането на експертизата за лицево разпознаване и идентификация на заснетите от уличните камери извършители. Ключовото изследване трябваше да бъде повторно направено, след като вещото лице, което изготви първата експертиза, внезапно почина и нямаше кой да застане зад думите му. Затова със задачата бе натоварен експерт от Гранична полиция. Вчера в съдебна зала той отнесе нападки, съмнения за компетентност и допуснати грешки, а обстоятелствата около изготвената експертиза предизвикаха лавина от въпроси, уточнения и догадки, които продължиха над 2 часа.
В крайна сметка вещото лице бе категорично, че макар да разполага с различни дискове със записи от въпросната нощ на обира, всички те са със сравнително ниско качество и затова не може да се извърши категорично разпознаване на двете фигури. Има обаче сходство между задържания и обвинен в обира и едно от лицата, заснети с камерата. Защо е решил, че има сходство, по какъв метод е извършил анализ на записите, как е изчислявал височината на заснетия човек, с каква резолюция е бил записът, колко е увеличавал изображението, за да извърши сметките си, дали някъде единият от хората не е бил с шапка, до колко пиксела е увеличавал изображението и не е ли ставало твърде размазано. Това бяха само част от въпросите, които изпотиха експерта, а особено активен в задаването на въпроси и констатирането на пропуски в изготвяне на заключението на вещото лице бе самият подсъдим Петров, който се яви в делови стил - с риза и панталон. Макар трудно да формулираше мислите си, това не смущаваше опитите му да докаже правотата си и дори да се намесва с бележки как се води протокола от заседанието. В един момент процесът стигна до говорилня, а надвикването се долавяше дори и от хората извън залата, преминаващи по коридорите на Съдебната палата. 
Прекрачването на добрия тон бе изтъкнато неведнъж от прокуратурата, която изрази възмущението си от поведението на Петров и защитата му, като посочи, че се влиза в режим не на приемане на заключение, а на „изпитване“ на експерта, а самият подсъдим се опитва да влезе в ролята на „втори експерт“. 
След като кръстосаният разпит приключи, от защитата настояваха за нова експертиза, както и за повторен разпит на друго вещо лице - изготвилото ДНК-експертизата, която бе приета по делегация в Софийски градски съд. От нея се потвърждава, че откритата следа е именно на Петров. Поискано бе отново освобождаването му от ареста, където лежи вече близо 2 години. Всичко това обаче бе отхвърлено от съда. Прокуратурата пък се отказа от разпита на трима свидетели, които не могат да бъдат открити с цел най-накрая да се постави финал на делото поне на първа инстанция и да бъде постановена присъда. 
Тогава Петров и адвокатите му хвърлиха бомбата, че той всъщност имал алиби за нощта на обира и когато краят на процеса се виждаше, се сетиха, че бил на рожден ден в Ямбол, където дори искали да го сватосат. Затова нямало как той да е извършител на престъплението, а думите му можели да потвърдят останалите празнуващи. И тъй като трябва да се провери алибито му, делото бе отложено за края на януари, когато се очаква да бъдат разпитани посочени от него хора.