Бизнесмен, училищен директор, шеф в туризма и инженер стават заместници на Милков

С четирима заместници, които са подбрани на експертен принцип и не са партийни назначения, започва работа кметът Пенчо Милков. В екипа му влизат две дами и двама мъже - шефката на "Дунав турс хотелс" Златомира Стефанова, зам.-кметът по строителството в община Тутракан Магдалина Илиева, директорът на училище "Ангел Кънчев" Енчо Енчев и бизнесменът Димитър Недев. Те ще бъдат представени официално на пресконференция днес, на която ще бъде обявено кои ресори ще поемат. В понеделник вечер имената на четиримата нови зам.-кметове бяха съобщени пред групата съветници от левицата и актива на БСП, като по-непознатите за Русе Магдалина Илиева и Димитър Недев са били изненада и за голяма част от тях.
Кабинетите на заместник-кметовете са празни, а имената на хората, които влизат в екипа ми, ще бъдат обявени на пресконференция, каза Милков, като посочи, че както е обещал, ще заложи на професионалисти, а не на партийни назначения. 
Бъдещите заместници на Милков, които "Утро" потърси за коментар, отказаха изявления с мотива, че не е редно да говорят, преди да мине пресконференцията. "Утро" не успя да се свърже единствено с Димитър Недев на мобилния му телефон, но открихме сина му, който обаче каза, че е в София и не е в течение какво се случва в Русе.  
Що се отнася до секретаря на общината Димитър Генков и главния архитект Живка Бучуковска, те остават на постовете си. 
На всички служители казвам и показвам, че имам доверие. Всеки може да се докаже или провали. Към момента администрацията има главен секретар и главен архитект. Единствено кабинетите на заместниците са празни, каза кметът Милков. 
Ключовият ресор за икономиката, финансите, собствеността и туризма, за който отговаряше Даниела Шилкова, поема досегашният изпълнителен директор на "Дунав турс хотелс" Златомира Стефанова. Очаква се тя да бъде натоварена и с европейските проекти, тъй като вместо досегашните петима заместници в общината ще има четирима.
Друга дама в екипа на Милков е строителният инженер Магдалина Илиева, която ще отговаря за строителството. Тя идва от Тутракан, където през последната година е била също зам.-кмет. Има опит в частния бизнес, като е работила във фирма "Главболгарстрой". 
Обхватният и тежък ресор по комуналните дейности, където попадат проблемите на екологията, състоянието на улиците, осветлението, транспорта, събирането на боклука, ще бъде поверен на Димитър Недев. В момента той е със собствен бизнес - притежава фирма и управлява фирма на сина си, а преди това е работил в Русенска корабостроителница и във "Витте Аутомотив".
За хуманитарните дейности, културата и спорта ще отговаря директорът на училище "Ангел Кънчев" Енчо Енчев. По времето на кмета Божидар Йотов той беше директор на дирекция "Образование и култура", а сега ще се издигне едно стъпало нагоре. Енчев участва и в управлението на Сдружението на директорите в средното образование в България. Новият зам.-кмет беше избран и за общински съветник, но след назначаването му на поста в общината неговото място в местния парламент ще заеме следващата в листата Биляна Кирова. Тя е юрист и работи като помощник в кантората на частния съдебен изпълнител Цветанка Георгиева.
По повод на пресконференцията в понеделник, на която стана ясно, че в общинския бюджет за 2020 се очертава недостиг от близо 4,5 млн. лева, които може би ще се наложи да се компенсират с повишаване на данъците на автомобилите, Милков излезе с изявление в личния си профил във фейсбук. В него той заявява, че както е обещал, за всички важни за общността въпроси ще се обръща към съгражданите си открито и честно, като ще обяснява и ще се допитва до мнението им. 
"Искам да поясня на различните "анализатори", които побързаха да обяснят как новият кмет вдига данъците, че похватите им няма да ме откажат да управлявам прозрачно и в диалог с вас - моите съграждани. Вярвам на интелигентността на русенци, които могат да различават общественото обсъждане от фалшивите новини".
Милков подчертава, че е възложил на администрацията разработване на различни варианти за преодоляване на недостига, както и че незабавно се е обърнал към министър-председателя с искане за среща. 
"Всичките ми действия се ръководят от желанието ми да не се стига до повишаване на данъци. Едно такова решение на седмия ден от встъпването ми в длъжност няма да е базирано на свободната ни воля, а ще е под натиска на обстоятелствата, които са докарани дотам, че или да се орежат полезни за хората разходи, или да се вдигат данъци", пише още Милков.