Софийска фирма реконструира паметник на културата със злокобна слав

Софийската фирма "Виа Сити Строй" ЕООД ще реконструира рушащата се от години Мантова къща, научи "Утро". Според публикуваното инвестиционно намерение, паметникът на културата на ъгъла на улици "Иван Вазов" и "Константин Димчев" зад Математическата гимназия ще се превърне в жилищна сграда с магазини и офиси на  партера и подземен гараж. Имотът, който по време на социализма беше детска ясла, а по-късно централа на "Овергаз", стои неизползван от години. А сградата е в окаяно състояние, след като преди време в таванските му помещения избухна пожар заради запален от бездомници огън.
"Радваме се, че още една такава стара сграда с история ще бъде възстановена. Фирмата вече има съгласуван проект, вероятно днес ще разпиша и разрешителното за строеж. От наша страна е направено всичко, за да може реконструкцията на сградата да започне най-скоро. Проектът предвижда укрепване на фасадата по начин, който бе използван при хотел "Севастопол", поясни вчера за "Утро" главният архитект на Русе Живка Бучуковска. 
Сградата е известна като Мантовата къща. Строена е през 1892 г. по проект на Спирос Валсамаки - известен архитект, творил в Русе в края на ХIХ в. В края на 80-те години на 19 век в нея живее тогавашният околийски управител Димитър Мантов - човек, смятан за изключително жесток и безскрупулен и може би точно по тези причини фаворит на премиера Васил Радославов. По негово време в подземията на Окръжното управление, където днес се помещава Историческият музей, са жестоко бити и измъчвани политически противници на властта. Някои от тях умират при изтезанията, което става причина подземията на сградата да се нарекат Мантовата гробница. А според мълвата Окръжното управление и Мантовата къща били свързани с подземен тунел, минаващ под днешния площад "Батенберг". По-късно той постепенно се е запълнил поради срутване и бил зарит.
Мантов е кмет на Русе в продължение на само 2 месеца и седмица - от ноември 1887 година до януари 1888 година, след което е бламиран заради разкритията за жестокостите му спрямо арестуваните политически противници. Петнадесетгодишният му син, който не могъл да понесе наученото за баща си, се застрелял с револвера му. Оттогава градските легенди приписват на сградата някакво проклятие и тя запустява, а наред с това бива и забравена.