Ердоган отново заплаши да изпрати 3.6 млн. бежанци към ЕС

Заплахата, че ще „отвори вратите“ към Европа за милиони бежанци отново излезе от устата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, става ясно от информация в гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от агенция „Фокус“. Този път той иска подкрепа за плановете му „зона за сигурност“ по турско-сирийската граница. 

Споразумение за такава бе постигнато от Ердоган и руския му колега Владимир Путин във вторник. Ден по-късно Европарламентът я отхвърли. 

Турският държавен глава настоява, че ще продължи плана си за създаване на такава зона в Североизточна Сирия. Той смята, че би могъл да пресели бежанците, които понастоящем пребивават в Турция, ако Русия не изпълни своята страна от споразумението, сключено миналата седмица между Москва и Анкара.

Турция е приютила приблизително 3.6 милиона бежанци и иска да изпрати над половината от тях обратно в Сирия. Групи за правата на човека заявяват, че така бежанците ще бъдат върнати принудително на място, където все още се води война.

Ердоган по-рано този месец отново заплаши Европа, че ще изпрати всички 3.6 милиона „по своя път“ в отговор на критиките за военната си операция в Сирия. Южната ни съседка получава финансова помощ за справянето с бежанския поток към нейните територии.