Две министерства питат Румъния за горящите стърнища

Министерството на външните работи се намеси в русенската агония покрай зловещото обгазяване в четвъртък вечерта и сезира румънските власти. От ведомството изпратиха писмо до румънския посланик Йон Гъля, който пък е алармирал тамошното външно министерство. Посланикът на България в Букурещ Тодор Чуров пък се е свързал със заместник-кмета на Гюргево, който е потвърдил, че стърнищата вече са загасени.
Спешно писмо до румънското Министерство на околната среда вчера изпрати и българският екоминистър Нено Димов. Той настоява за незабавни действия и мерки за спиране на трансграничното замърсяване на въздуха и прекратяване на вредните практики на изгаряне на стърнища.
В същото време заместник-областният управител Валентин Колев също сезира Румъния. Той изпрати писмо до префекта на окръг Гюргево Нина Кришу и до главния инспектор на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации "Влашка". Колев настоява за пълна информация около пожара и мерките, взети след него.
В четвъртък малко преди 17 часа настана истинска паника у хората и всеки се питаше какво се случва в града, тъй като тежката и задушлива миризма на изгоряло се носеше навсякъде. В резултат спешният телефон 112 и телефоните на РИОСВ прегряха от сигнали на разтревожени русенци. Лютивата смрад беше видима и с просто око, тъй като центърът и кварталите бяха обвити от плътен синкав облак. Пътуващи извън Русе, които са се прибирали към домовете си, разказаха, че градът буквално не се е виждал от гъстата задушлива пелена.
За тежката ситуация красноречиво говореха и отчетените показания за качеството на въздуха. Между 17 и 18 часа на 24 октомври бяха отчетени фини прахови частици, достигащи до 400 микрограма на кубичен метър, които по-късно са се нормализирали до обичайните за сезона 20-30 микрограма. Пунктът за мониторинг е засякъл и моментно завишаване на азотни и серни оксиди и въглероден оксид, като за тях средночасовите норми не са били превишени. От РИОСВ бяха категорични, че източникът на миризмите не е промишлен, а по-късно се доказа, че вина за обгазяването отново имат запалените стърнища източно от Гюргево. Горящият терен там бил далеч от населено място. Зам.областният управител е информирал румънските си колеги, че са взети мерки за недопускане на огнища в Русенска област и се надява на ефективни мерки по отношение на горенето и в съседката ни.
Макар и на пръв поглед обезпокоителна, ситуацията с тежките миризми не е опасна за здравето на хората, успокояват медицинските специалисти.
"Тези обгазявания са единични и не могат да навредят нито на здравите хора, нито на болните, дори не могат да обострят астма или хроничен бронхит. Обикновено миризмите предизвикват дразнене и се стига до кашлица и потичане на носа", обясни за "Утро" специалистът по белодробни болести д-р Христо Метев. Медикът побърза да уточни, че подобни явления далеч не са здравословни, но те не са дежурна част от всекидневието ни и не бива покрай темата да се стига до истерия и психоза. В подобни случаи достатъчно било хората да се приберат вкъщи или да влязат в колата, за да не стоят навън и да дишат тежкия въздух.
"Важно е институциите да следят за съдържанието на различните вредни емисии във въздуха и те го правят. Много по-сериозно отражение в екологично отношение има градското замърсяване от старите дизелови автомобили и отоплението с въглища", посочи лекарят и обясни, че колите на нафта и печките на твърдо гориво влияят на околната среда и човешкото здраве постоянно и са реален повод за притеснение. Най-сериозният проблем пред белодробното здраве на хората пък е тютюнопушенето, на което далеч не се обръща нужното внимание и повечето хора с лека ръка отхвърлят вредите от него, каза д-р Метев и подчерта, че именно вредният навик е повод за истинска тревога.