Избраха Иван Гешев за главен прокурор

Избраха Иван Гешев за главен прокурор. Той бе изслушан пред Пленума на Висшия съдебен съвет повече от 10 часа.

Гешев бе избран след явно електронно гласуване с гласовете на 20 от членовете на ВСС. Четирима бяха против - Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Лозан Панов и Олга Керелска. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, са изискуеми 17 гласа.

„Благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Аз не споделям неговите аргументи, но уважавам неговото становище и ще се постарая да опровергания неговото становище. Не уважавам мнението на един друг съдия, който прочете предварително прочетена реч, без да вдигне глава от листовете. Това означава едно – че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това не е признак за безпристрастност, който е характерен за съдия”, заяви Гешев на брифинг, след като бе избран.

Във връзка с протестите „за” и „против” избора му за главен прокурор, той коментира: „Нямам отношение с тези, които ме подкрепят, и с тези, които не ме. Това е израз на гражданска позиция и всеки има право на мнение.”

Той обеща да води открита медийна политика.

"В случай, че приключи процедурата, аз ще се старая прокуратурата да е максимално открита и да изнася информацията, която българските граждани трябва да знаят, а дали медиите ще я възпроизведат, това не мога да кажа", каза Гешев.

По повод безпрецедентното засилено полицейско присъствие в центъра на София и протестите, съпътстващи процедурата по избор във ВСС през целия ден, Иван Гешев каза: "В правомощията на изпълнителната власт е опазване на обществения ред. Аз уважавам всяко мнение, но трябва да се спазва закона."

Предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Наследникът на Сотир Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител номер едно изтича на 10 януари 2020 г.