Дървени колички и самоходни калинки показват историята на чешката играчка

Дървено автомобилче, самоходни калинки, които се движат с навита пружина, надувни пластмасови патета и зайци, играчки тип "Лего" са превзели една от залите в Историческия музей. Особен интерес предизвикват старинни дървени играчки, които с леко докосване се задвижват, както и едни от символите за забавни анимационни филмчета от 70-те години като историите на Къртичето и неговите приятели. 
Всички тези експонати приковават вниманието на малки и големи в музея, където от вчера гостува изложбата "Mini Wonders - чешката играчка вчера и днес". Тя показва развитието на предметите за детска забава от последните сто години, обясни Силвия Дерибеева от Чешкия център в София, който е инициатор на експозицията. Радваме да посрещнем тази изложба в Русе, тя показва развитието не само на техническите възможности, но и на дизайнерските направления, обясни директорът на музея проф.Николай Ненов. 
Най-старият експонат в изложбата е от 1920 г., а най-новите са създадени през последните години, посочи Силвия Дерибеева, като подчерта, че интригуващата сбирка вече е гостувала в София, Бургас, а преди това е била в много държави, дори и в Япония. В Русе тя ще остане до началото на следващия месец.