Билд: Наистина ли VW иска да прави бизнес със сатрапа Ердоган?

Месеци наред се спекулира къде VW Group (с 650 000 служители) иска да построи друга своя фабрика. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвеждат Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестицията е висока трицифрена милионна сума, коментира Bild.

В крайна сметка решението се взема от Надзорния съвет в края на месеца, като още няма твърд избор между България и Турция.

 

В България емоциите кипят.

Твърди се, че решението е взето. Немският концерн преследва по-високите субсидии в Турция и се поддава на манипулациите на бившия канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер, който дърпа конците на сделката зад кадър.

Според един от авторите на статията в Bild - Том Дрекслер ( "Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган" е заглавието - б.р.), германци лежат в турски затвори заради Ердоган, немските туристи спират да ходят на почивки в Турция като протест срещу Ердоган, но шефът на "Фолксваген" Хърбърт Дийс явно няма проблеми с това.

Дрекслер и съавторът на статията - колегата му Паул Ронцхаймер, не оставят съмнение в читателите какво е отношението им към Ердоган, те  директно питат "Фолксваген" дали наистина искат да правят бизнес с този човек – „сатрап, който живее в дворец с 1000 стаи, арестува опозиционери и заплашва журналисти и съдии“?

Какво казва VW? Официално нищо, твърди Bild. Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически с всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската индустрия за автомобили и доставки, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура.

Експлозивният характер на плановете беше обект на интензивни дебати в групата, главният изпълнителен директор на VW Хърбърт Дийс (60 г.) - за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите - беше активирал кабинета на канцлера, научи Bild. Оттам ще има зелена светлина за всяко решение за обвързване на Турция по-близо с Европа и НАТО. А VW централата е толкова силен сигнал.

В концерна случая с Турция се украсява, според Bild. Позовава се на мениджър от концерна, според който: "Такова едно решение е за 40 години, Ердоган няма да управлява дълго."