Учени: Чайки разнасят из цяла Австралия устойчиви на антибиотици бактерии

Чайките из цяла Австралия пренасят бактерии, които са резистентни на антибиотици. Това обявиха учени от страната, цитирани от Би Би Си. Изследователите са открили, че 20% от сребристите чайки в национален мащаб в Австралия носят бактерии като е.коли. Заразите, пренасяни от птиците, могат да причиняват инфекции на уринарния тракт и кръвта, както и сепсис. 

Изследването повдига тревога, че устойчивите на антибиотици бактерии от чайките, подобни на тези, които обхванаха болниците, може да заразят хора и други животни. Според учените от университета "Мърдок" в Пърт, това трябва да е "зов за пробуждане". 

Смята се, че птиците са се заразили с бацилите от ровене в боклук и контакт с отпадъчни води. 

"Мисля, че това трябва да бъде зов за пробуждане за всички правителства и различни агенции, като водоснабдяването и общинските съвети, които управляват отпадъците, да работят съвместно, за да се справят с този проблем", коментира д-р Сам Ейбрахам, преподавател по ветеринарни и медицински заболявания.

Хората могат да се заразят с бактериите, ако докоснат фекалиите на чайка, но рискът се смята за нисък, ако след това те си измият ръцете.

Проучването показа, че някои бактерии, открити в изпражненията на чайките, са устойчиви на обичайни антибиотични лекарства като цефалоспорин и флуорохинолон. Една проба е показала резистентност към карбапенем, който е последното лекарствено средство, използвано за тежки и високорискови инфекции.