Нова вълна залива училищата: Искат валидиране на оценки за няколко години, за да изкарат шофьорски книжки

Вълна от заявления за валидиране на успеха на деца със специални образователни потребности заплашва да залее училищата, алармира директорът на русенското „Ангел Кънчев“ Енчо Енчев. Тъй като дете, което е било определено като такова с въпросните потребности /едно време им казваха бавно развиващи се/, не е получавало нито една оценка по време на обучението си - и съответно няма диплома за основно или друго образование, то не може да вземе шофьорска книжка. Точно това е причината много хора да се възползват от възможността, която дава новият закон за образованието - такива ученици да се явят на изпити, за да получат реални оценки по съответните предмети.   

И в крайна сметка да вземат нужната диплома, за да се сдобият законно и с мечтаната книжка за шофьор. 
Вече идват родители, които носят заявления с текст: „Моля да ни дадете удостоверение за валидиране на знанията“, като отдалече е ясно, че и трите ключови думи не са обичайни за речника им, казва Енчев. „Завчера идва един баша на дете, завършило 6 клас - чак сега разбрал, че след 7 клас синът му няма да вземе шофьорска книжка. И се започва. Трябва да сформирам комисия, която да подготви изпитването, като вземе под внимание промените в учебниците и учебното съдържание, след това да назнача квестори, след това да събера комисия по оценяване. А в деня, в който въпросният младеж получи на изпита двойка, той има право тутакси да подаде заявление за ново явяване. И така до безкрай. Пак комисии, пак квестори... Тъй като в закона не е регламентирано колко често могат да се провеждат такива изпити за валидиране, тези бивши ученици могат да се явяват безброй пъти. А за училищата това ще се превърне в едно крайно изнервящо обстоятелство, в общи линии, с предвидим край. Защото може да има и изключения, но в масовия случай повечето от явяващите се няма да могат да се справят с материала. Те нали затова са били на ресурсно подпомагане - именно защото не са можели да се справят с преподавания материал. А сега ще трябва да го усвоят за кратко време - при това не за един клас, а за четвърти, пети, шести, седми...“, коментира Енчо Енчев.
Според него може да се стигне дотам някои негови колеги да почнат да си затварят очите и да пишат „по една тройка“, колкото да се вземе въжделеният документ. Но после нали такъв човек ще подкара автомобил и става реално опасен за хората, тревожи се Енчев. 
На работна среща в Русе с Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, Енчо Енчев /който оглавява русенската структура на сдружението/ предложи да се внесе в просветното министерство предложение да се регламентират две сесии за валидиране годишно. Идеята му бе подкрепена от други негови русенски колеги, а Александров обеща да я внесе като предложение в МОН.