Батин открива войнишки паметник на традиционния Ден на рибата

Традиционният Ден на рибата, който събира на празник жителите на крайдунавското село Батин, тази година ще бъде белязан от важно историческо събитие. В събота, на 6 юли, от един часа след обед във веселбата ще се включат със звучните си песни вокалните състави към читалищата от община Борово и пенсионерските клубове. Специално място ще бъде отделено на приготвянето на рибена чорба по автентични старовремски батински рецепти. 
Малко по-късно, в 17 ч, ще започне церемонията, която цялото село очаква от известно време. Тогава ще бъде открит най-новият паметник в Русенска област - войнишкият 
паметник на загиналите батинчани, дали живота си по фронтовете 
по време на националните освободителни войни на България. 
Паметникът се изгражда по идея на професор Петър Балкански, който е родом от Батин, разказа за „Утро“ Анка Колева. Проф.Балкански е председател на инициативния комитет за издигането на монумента, а Ани, която е дългогодишен библиотечен работник в регионална библиотека „Любен Каравелов“, е секретар на комитета. 
Идеята датира отдавна, но същинската работа по нея започва в началото на тази тодина. Тогава инициативният комитет обявява дарителска акция, за да се съберат средства за осъществяването на родолюбивата идея. Самият професор Петър Балкански, който тази година празнува житейски юбилей - 80 години, е известен учен в сферата на образованието. Той е 
създател на катедрата по социална педагогика 
при Факултета по педагогика в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Работил е в Център за изучаване на общественото мнение за образованието на МОН и Националния институт по образованието. Специализирал е в Руската академия на науките и в Амстердамския университет в Холандия, бил е член на международен екип на проекта „Готовността на българските университети за евроинтеграция в областта на висшето образование“, финансиран по програма „Tемпос“. 
В инициативния комитет влизат синът на проф.Балкански - кметът на община Борово Валентин Панайотов, адвокат Димитър Балкански, о.з.майор Евгени Алексиев, о.з.капитан Тотьо Тотев, о.з.полковник Владко Владов, о.з капитан-лейтенант Тодор Лийков, кметът на село Батин Бахри Ефраимов и председателят на местната земеделска кооперация Христо Киров.
Автор на проекта за паметника, който ще представлява солидна 
плоча, върху която са изписани имената на загиналите във войните
е Роман Антов. Строителят, който се зае със същинското изработване, е Ахмед Хасан Ахмед, каза Анка Колева. В дарителската кампания се включили потомци на героите от войните, жители на Батин, а също и всички футболисти от футболен клуб „Дунав Батин“, които заедно със спортно-техническото ръководство дарили лични средства за изграждането на историческия знак за памет. 
На самото тържество в събота батинчани очакват гости от Министерството на отбраната, областния управител Галин Григоров, кметове, много граждани. Официалната церемония започва на площада в Батин в пет следобед, а по-късно, когато притъмнее, ще има грандиозна заря, увериха организаторите.