Горещата вълна в Европа продължава

Европа преживява пореден ден с гореща вълна, която вече отне няколко живота. Рекордните горещини предизвикват горски пожари и прекъсвания на електричеството, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи. 

Прогнозите са, че температурите ще бъдат малко по-ниски от тези, отчетени в петък, когато Франция регистрира температурен рекорд, но все още могат да достигнат над 40 градуса в някои райони на Северна Испания.

Метеоролозите твърдят, че горещият въздух от Северна Африка и високото налягане над Централна Европа, допринасят за горещините. Великобритания ще стане свидетел на най-горещия ден от годината в събота с температури, които се очаква да достигнат 34 градуса в Лондон.

Стотици пожарникари се бориха в събота, за да задържат пожари в Южна Франция, а рекордно високите температури в части от Европа причиниха смъртта на най-малко трима души в Италия.

В района на Гард, където в петък е регистрирана най-високата температура за Франция - 45,9 градуса по Целзий, пожари изпепелиха около 600 хектара земя и унищожиха няколко къщи и превозни средства.

Мобилизирани са повече от 700 пожарникари и 10 самолета, за да се справят с пожарите в Гард, някои от които доведоха до временно затваряне на участъци от автомагистрали. Няколко пожарникари са наранени, но няма съобщения за сериозни наранявания. 

Очаква се екстремната горещина да намалее в Южна Франция, но високите стойности все още са до 40 градуса. на север, Париж изпитва най-горещия ден от топлинната вълна досега с предвиден максимум от 37 градуса. Властите в столицата продължават забрана за шофиране на по-стари автомобили, за да ограничат замърсяването, свързвано с топлинните вълни.

Световната метеорологична организация заяви тази седмица, че 2019 г. е на път да бъде сред най-горещите години в света, а 2015-2019 г. ще е най-горещият петгодишен период.

Европейската топлинна вълна е "абсолютно последователна" с крайности, свързани с въздействието на емисиите на парникови газове.

За четвърти пореден ден в Испания се очакват необичайно високи температури, над 43 градуса.

Четиридесет от 50-те региона на Испания са с предупреждение за времето, като седем от тях се смятат за крайно рискови, съобщава националната метеорологична агенция.

В североизточния град Херона, термометрите достигат рекордно високо ниво от 43,9 градуса в петък, като най-високата температура в каталунския град в историята.

Пожарникарите успяха да овладеят 90% от пожарите в североизточната провинция Тарагона, съобщи в събота каталонското правителство. Две други горски пожари в централната част на Толедо все още горят, коментират служители.

В Италия, болниците в Милано отчитат 35% увеличение на спешните посещения заради горещината, съобщават местните медии.

Търсенето на електроенергия в града се повишава, тъй като хората увеличават употребата на климатици, причинявайки спорадични прекъсвания на тока в магазините и ресторантите.

Температурите се очаква да намалеят през следващите дни, но ще останат високи.