Манолова: Не машините, а хората бъркали при отчитането на резултатите от машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че не машините, а хората от секционните избирателни комисии бъркат при броенето и отчитането на резултатите от машинното гласуване. Пред журналисти в парламента омбудсманът коментира опитите на ЦИК да представи като скъпо и нерентабилно машинното гласуване. Според изчисленията на ЦИК, представени на заседание на комисията по правни въпроси в парламента, един машинен глас на евроизборите е струвал 59 лв. докато този на хартия едва 0,77 лв.

"Машинното гласуване показа лошата работа на секционните избирателни комисии и лошата организация на изборния процес. Анализът показа, че не машините се издъниха на този вот, издъниха се секционните избирателни комисии", категорична бе Манолова. Тя отбеляза, че в над 1100 секционни избирателни комисии секционните комисии неправилно са отчели резултата, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати за преференции. Манолова коментира, че за пръв път ЦИК в образеца на протокол, не е оставила графи за паралелно отразяване на машинния вот и всъщност резултатът от машинното гласуване е станал ясен едва при повторното въвеждане на резултатите от Информационно обслужване.

На въпрос дали ще се кандидатира за кмет, Манолова каза: "Нямам такова решение към този момент". Тя използва въпроса, за да разясни, че е в сградата на парламента за традиционната почерпка с кюстендилска череши на журналисти и народни представители, както и за да им напомни за важните законопроекти, които очаква да бъдат приети. Такъв е готвения от институцията на омбудсмана Закон за частния фалит. Манолова обяви, че той ще бъде внесен до дни. "Става дума за моята препоръка към председателя на парламента, а чрез нея и до народните представители за законовата лихва за забава, която единствено и само в България е 10 пункта, което ужасяващо натоварва разходите на гражданите към различни техни задължения за бързи кредити и към други монополни дружества", обясни омбудсманът.

Манолова информира, че по-късно днес в институцията на омбудсмана, ще се състои форум, в който ще се включат граждански организации, анализатори, експерти и медии, провели собствени анализи на резултатите от изборите с машинно гласуване.