БРП оставя непокрита загубата за 2018 година от 2,1 милиона лева

На 30 юни ще се проведе редовното общо събрание на акционерите на "Параходство БРП", което трябва да приеме годишните отчети на дружеството и докладите на мениджмънта. Акционерите ще трябва да решат дали да освободят от отговорност членовете на Управителния и Надзорния съвет. 
Параходството завърши 2018 г. с нерадостен финансов резултат - счетоводна загуба от 2,149 млн. лева. Управителният съвет предлага тя да се отнесе към сметка "непокрита загуба от минали години" в баланса на дружеството. Там досега фигурираше неразпределена печалба от 6,254 млн. лева, които ще се коригират до 4,105 млн. лв.
Параходството обяснява сериозната загуба за миналата година с неблагоприятните климатични условия, довели до спад на приходите от превози с 28.9% или с почти 3 млн. лева. В натурално изражение изработените тонкилометри намаляват с 37.5% или със 181 хил. Ръст има на приходите от пристанищна и фериботна дейност, а постъпленията от наеми на плавателни съдове почти се утрояват и достигат 802 хил. лева. От продажба на нетекущи активи БРП отчита печалба от 730 хил. лева. 
Финансовото състояние на БРП не се променя към по-добро и през тази година. За първото тримесечие бе отчетена загуба от 370 хил. лева, а спадът на приходите от собствена дейност е с над 600 хил. лева.